Hotels, restaurants, sportclubs en de meeste scholen zijn wéér dicht in Israël
protestenIsraël is als eerste geïndustrialiseerde economie weer volledig in corona-lockdown. De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het virus deze week verder aangescherpt. Het leidde vanavond (Nederlandse tijd) gelijk tot duizenden woedende demonstranten voor het huis van de Israëlische premier.
Alle hotels, restaurants, zwembaden, fitnessclubs en de meeste scholen zijn weer gesloten. Burgers mogen een luchtje scheppen maar moeten dan wel binnen een straal van een kilometer van hun huis blijven, uitzonderingen zijn er om voedsel of medicijnen te kunnen kopen. Samenkomsten zijn beperkt tot tien personen binnen en twintig buiten.
De klap komt hard aan, want Israël was alweer aan het feesten na het succesvol terugdringen van het virus met de eerste lockdown in maart, die wel een miljoen werklozen opleverde. Maar de afbouw van de maatregelen verliep onsamenhangend en bovendien werd de bevolking laks en vervolgens onvoldoende op de risico’s gewezen, zeggen critici nu.
De tweede lockdown hing daardoor al een tijd in de lucht en werd onvermijdelijk met snel oplopende besmettingsaantallen. Vandaag alleen al werden meer dan 8000 nieuwe besmettingen gemeld in het land met zo'n 9 miljoen inwoners. Onder medici is het aantal besmettingen verdubbeld, aldus de Israëlische gezondheidsdiensten.
‘Lockdown is geen straf - het is een redding, ik roep iedereen op om zich aan de regels te houden’, schreef premier Benjamin Netanyahu op Twitter. Zijn ministersploeg en alle leden van de Knesset (het parlement) leveren uit solidariteit tien procent van hun salaris in.
Religieuze feesten
Ingrijpen moest wel, want aan de vooravond van grote religieuze feesten als Grote Verzoendag (morgen en maandag) en het Loofhuttenfeest (2 tot en 9 oktober) dreigden nog veel meer nieuwe besmettingen. Tegenstanders zeggen dat de tweede lockdown, die minstens duurt tot 11 oktober, de economie tenminste zeven miljard euro gaat kosten. Volgens het Israëlische UWV zijn nu alweer 150.000 werknemers ontslagen of met onbetaald verlof gestuurd.
Ondertussen daalt het vertrouwen in de aanpak van Netanyahu. Nog slechts 27 procent van de Israëli’s denkt dat hij het goed doet blijkens een onderzoek van het onafhankelijke Israel Democracy Institute. In het parlement wordt ook stevig geruzied. Bijvoorbeeld omdat veel bedrijven en instellingen moesten sluiten terwijl de synagogen – onder voorwaarden – wel open kunnen blijven. Dat laatste werd afgedwongen door ultraorthodoxe partijen op wiens steun Netanyahu blijft aangewezen. Een aantal leiders van ultraorthodoxe partijen neemt het virus overigens niet serieus.
Volgens politieke tegenstanders zou Netanyahu de nu verder aangescherpte maatregelen ook aangrijpen om de aanhoudende protesten tegen zijn beleid te beteugelen. Door de lockdown ligt de ambtswoning van de premier nu wel buiten bereik van demonstranten, zo werd gedacht, al wordt over hun rechten nog geruzied in het parlement.
Minister van Defensie Benny Gantz zei dat zijn partij niet zal toestaan dat noodmaatregelen worden gebruikt om demonstraties te voorkomen. ‘Het besluit over een strikte lockdown was bedoeld om de verspreiding van het virus te stoppen, niet om protesten te blokkeren’, schreef hij op Twitter.
Protest
Een eerste demonstratie kwam vanavond (Nederlandse tijd) dan ook gelijk op gang voor de residentie van Netanyahu in Jeruzalem. Duizenden woedende Israëliërs roepen om het aftreden van de premier. Velen van hen dragen de vlag van het land. De organisatoren van het protest hebben de mensen opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat lijkt te lukken, meldt persbureau AP. De demonstranten zijn luidruchtig, maar rustig en houden de nodige afstand van elkaar. Politie is aanwezig om de boel in de gaten te houden.
Ook op andere plekken in het land kwamen protesten op gang. Over snelwegen reden rijen auto's met vlaggen uit de ramen richting hoofdstad Jeruzalem. Op viaducten over de snelwegen juichten medestanders de auto's hartstochtelijk toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederlandse tiener verdacht van aanslag op kantine Belgische voetbalclub: ‘Wilde mijn neefje helpen’
De 18-jarige Nederlander Saverio B. stond woensdag in België terecht voor een aanslag met een vuurwerkbom op de kantine van het jeugdcomplex van voetbalclub Beerschot. Samen met zijn neefje spoot hij in graffiti op de zijgevel een dreigement naar een jeugdspeler van Beerschot, van wie de oudere broers in het drugsmilieu zitten. Saverio B. kwam met een opmerkelijke vraag naar de rechtbank.Antwerpen -
PREMIUM
‘Ik begrijp heel goed dat mensen corona zat zijn’
Het is twee voor twaalf, stelt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). Landelijke coronamaatregelen komen weer in zicht. ,,Als we hier nog een paar weken mee doorgaan, komen we in scenario’s die we gewoon niet willen.’’ -
VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt, met name in zorginstellingen in de Verenigde Staten. In Nederland treft het RIVM voorbereidingen voor een eventuele uitbraak van deze ‘candida auris’. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
‘Administratieve inhaalslag’ GGD zorgt voor vertekend beeld coronadoden
De afgelopen 24 uur zijn er in ons land zeer waarschijnlijk veel minder dan 38 mensen gestorven aan Covid-19. Dat opmerkelijk hoge cijfer kwam eerder vandaag naar buiten. Van de 38 geregistreerde doden zijn er 21 afkomstig van de GGD IJsselland. Deze organisatie geeft aan met een ‘administratieve inhaalslag’ bezig te zijn.
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
Topman Plopsaland weg na berichten grensoverschrijdend gedrag
De topman van de Belgische pretparken van Plopsaland, Steve Van den Kerkhof, moet vertrekken na berichten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat heeft Studio 100, eigenaar van de Plopsa-groep, dinsdag bevestigd. Ook een andere manager moet vertrekken. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging