Volledig scherm
Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei die woensdag werd gearresteerd in Canada. © REUTERS

Huawei-directeur zeker tot maandag vast in Canada

Financieel directeur Meng Wanzhou van de Chinese telecomgigant Huawei blijft het weekend vastzitten in Canada. De zitting waarbij de rechter zou bepalen of ze al dan niet op borgtocht vrij mag, is verdaagd tot maandag. Meng werd woensdag in Canada opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten.

Tijdens de vijf uur durende hoorzitting bleek vrijdag dat de VS Meng wil berechten voor fraude. Ze zou SkyCom, een vermeend dochterbedrijf van Huawei, hebben aangezet te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken.

Volgens de Canadese aanklagers heeft Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, gelogen over de banden tussen het bedrijf en SkyCom. ,,Ze heeft de banken verteld dat SkyCom en Huawei aparte bedrijven waren, terwijl dat niet zo was. SkyCom was Huawei’’, zei aanklager John Gibb-Carlsey. 

Medewerkers van SkyCom gebruikten e-mailadressen van Huawei en ook bankgegevens linkten de twee bedrijven aan elkaar, zo bleek tijdens de zitting. 

De enorme rijkdom van Meng en haar familie vergroot de kans dat ze na haar vrijlating op borgtocht het land zal uitvluchten, aldus de aanklagers. Mengs advocaat David Martin vond dat geen steekhoudend argument: ,,Rijkdom mag geen belemmering zijn voor een borgtocht. Zelfs iemand die enorm vermogend is, kan worden vrijgelaten in ons geweldige land.’’

Gelijke munt

Na de arrestatie van Meng waarschuwde de Amerikaanse maker van netwerkapparatuur Cisco Systems zijn personeel niet naar China te reizen, meldt het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review, dat een interne memo inzag. Cisco stelde vrijdag echter dat er geen verbod geldt. De memo toont echter dat Amerikaanse bedrijven bang zijn dat China de VS met gelijke munt terugbetaalt.