Volledig scherm
De financiële topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, in Canada. © EPA

Huawei klaagt VS aan wegens ban op producten

De Chinese telecomgigant heeft de VS aangeklaagd nadat het land een federale ban afkondigde op alle producten van het bedrijf. Volgens Huawei heeft de de VS ingebroken op diens servers en e-mails gestolen. 

Het Amerikaanse verbod geldt voor federale overheidsinstellingen. Zij mogen geen producten van Huawei meer kopen. De VS zeggen dat de technologie van Huawei een internationaal veiligheidsrisico vormt, omdat de Chinese overheid via het bedrijf mogelijk andere landen bespioneert.

Huawei ontkent dat en wil dat de Amerikaanse rechtbank een deel van de National Defense Authorization Act, de wet die het verbod op Huawei mogelijk maakt in de VS, verwerpt. Volgens het Chinese bedrijf is het verbod op Huawei tegen de grondwet, omdat dit een individu of groep - in dit geval het bedrijf - uitsluit zonder proces of veroordeling. Amerikaanse consumenten hebben recht op eerlijke marktwerking en die wordt door het verbod ondermijnd, aldus de ceo van het bedrijf tijdens een persconferentie in de Chinese stad Shenzhen.

De spanningen tussen de VS en Huawei werden op de spits gedreven nadat de VS vroeg om de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt de financiële directrice ervan de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild te hebben. Ook zou Huawei, via twee vestigingen, industriële geheimen hebben ontfutseld aan Amerikaanse telecomgroep T-Mobile. Wanzhou werd eind vorig jaar aangehouden in Vancouver op verzoek van de VS. Ze moest haar paspoort inleveren en mag Canada momenteel niet uit. Ze heeft de Canadese autoriteiten inmiddels aangeklaagd wegens het schenden van haar grondwettelijke rechten. 

Huawei concurreert wereldwijd met Apple en Samsung op de smartphonemarkt. Het bedrijf is momenteel druk bezig met de introductie van 5G.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.