Huilende Pistorius vertelt over moord op Reeva

VideoOscar Pistorius heeft voor het eerst sinds de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp een interview op TV gegeven. Tijdens Oscar Pistorius: The Interview vertelt hij wat er volgens hem gebeurd is in de nacht dat hij Reeva doodschoot.

Volledig scherm
Oscar Pistorius verlaat de rechtszaal na een hoorzitting over de moord op Reeva Steenkamp. © AP

,,Ik heb Reeva's leven afgenomen en daar moet ik mee leven'', vertelt Pistorius tijdens het interview met Britse onderzoeksjournalist Mark Williams-Thomas. In de nacht van 13 februari 2013 schoot de paralympische atleet zijn vriendin dood in hun eigen huis.

Pistorius en zijn vriendin waren die nacht naar bed gegaan, vertelt Pistorius. Rond drie uur 's nachts werd hij wakker en hoorde hij een ,,schuivend geluid van het raam dat tegen het frame aankwam''. Volgens Pistorius zelf raakte hij direct in paniek, omdat hij dacht dat het een inbreker was.

,,Ik was bang. Ik pakte mijn geweer en zei tegen Reeva: 'Bel de politie en ga op de grond liggen.''' Op dat moment zou Pistorius de gang in zijn gegaan en hebben geschreeuwd dat degene in zijn huis het pand moest verlaten. Hij zou de deur van het toilet hebben horen dichtslaan en geloofd hebben dat er iemand om de hoek stond. Al die tijd was de atleet nog in de veronderstelling dat Reeva in bed lag, vertelt hij de journalist.

Vier schoten

Quote

Voor ik het wist had ik vier keer geschoten

Oscar Pistorius

,,Ik moest daar staan tot er hulp kwam. Ik kon niet terug naar Reeva en haar en mijn eigen aanwezigheid verraden. Ik verstopte me achter de muur bij het toilet. Ik kon de wc-deur zien. Opeens hoorde ik een geluid op het toilet. Ik ging er vanuit dat het de deur was die open ging en voor ik het wist had ik vier keer geschoten.''

Pistorius zou terug zijn gelopen naar zijn bed, maar trof zijn vriendin daar niet aan. Na een tevergeefse zoektocht in de slaapkamer ging hij terug naar de badkamer, die op slot zit. ,,Ik realiseerde me dat er iemand in zat en dat diegene niet antwoordde.'' Met een knuppel brak hij de deur open, waarop hij Reeva op de vloer ziet liggen.

,,Op dat moment wist ik dat ik haar vermoord had. Ik wist dat ze dood was. Ik ging op mijn knieën zitten en trok haar op me'', vertelt een huilende Pistorius. Hij vertelt hoe hij nog probeerde haar mond-op-mondbeademing te geven, maar dat het niet mocht baten. ,,Er was zoveel bloed.''

'Voel dezelfde pijn'

Quote

Ik kijk terug en denk 'hoe had dit kunnen gebeuren?'

Oscar Pistorius

Pistorius vertelt tijdens het interview niet alleen over de bewuste nacht, maar zegt ook de pijn die Reeva's naasten voelen te begrijpen. ,,Ik voel diezelfde pijn en diezelfde haat voor mij. Ik heb ook moeite om dit te begrijpen. Ik kijk terug en denk 'hoe had dit kunnen gebeuren?'.'' 

Het interview vond plaats in het huis van de oom van Pistorius, waar hij woont terwijl hij zijn straf afwacht. De familie van Reeva werd ook gevraagd om mee te doen aan het interview, maar zij wezen het verzoek af. Dat Pistorius nu een interview doet, is opvallend. Vorige week zei zijn advocaat nog dat hij niet kon getuigen omdat hij psychische problemen heeft. 

De zaak over de inmiddels 29-jarige Pistorius sleept al jaren voort. In december 2015 werd Pistorius veroordeeld wegens moord. In eerste instantie kreeg hij vijf jaar cel voor dood door schuld, maar die beslissing werd herroepen door het Hof van Cassatie.  Op 6 juli hoort Pistorius wat de straf is die hij krijgt wegens de moord. De minimum gevangenisstraf voor moord in Zuid-Afrika is vijftien jaar.

Het volledige interview wordt vanavond om vijf voor elf (lokale tijd) uitgezonden op de Afrikaanse zender M-Net.