President Trump geeft een verklaring over de Iraanse aanval op Amerikaanse doelen in Irak.
Volledig scherm
President Trump geeft een verklaring over de Iraanse aanval op Amerikaanse doelen in Irak. © EPA

Huis VS stemt voor inperken militaire macht Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag zoals verwacht een resolutie aangenomen die de bevoegdheid van de president om militaire actie tegen Iran te ondernemen inperkt.

De Democraten willen met de resolutie voorkomen dat Trump Iran aanvalt zonder toestemming van het Congres. De resolutie werd aangenomen met 224 stemmen voor en 194 tegen, maar lijkt vooral symbolisch, omdat die ook nog langs de Senaat moet. De Republikeinen hebben daar een meerderheid.

President Trump gaf vorige week opdracht tot een raketaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood. De spanningen tussen Washington en Teheran liepen daardoor hoog op. Volgens Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, bracht de president met de liquidatie Amerikaanse militairen, diplomaten en anderen in gevaar.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.