Volledig scherm
Kenneth Roth, de baas van mensenrechtenorganisatie HRW. © AFP

Human Rights Watch: China gebruikt leningen en ontwikkelingshulp om kritiek te smoren

Mensenrechtenverdedigers staan wereldwijd onder druk, vooral in China, zo concludeert de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vanavond bij de presentatie van het jaarrapport.

Verworvenheden op het gebied van vrije meningsuiting worden wereldwijd bedreigd nu de aandacht wordt afgeleid door handelsconflicten, aldus HRW dat waarschuwt voor China. De laatste tijd zet dat land meer en meer economische en diplomatieke druk om te verhinderen dat het door het buitenland ter verantwoording wordt geroepen voor binnenlandse repressie van bijvoorbeeld de Oeigoeren.

Binnenlandse critici zijn door China al de mond gesnoerd, aldus HRW-baas Roth. ,,Nu wordt geprobeerd dat systeem uit te breiden naar de rest van de wereld. Om een ieders toekomst te garanderen moeten regeringen samenwerken om de Chinese aanval te weerstaan.”

De dertigste editie van het jaarlijkse rapport van HRM telt 652 pagina’s en houdt de mensenrechtensituatie in bijna honderd landen tegen het licht. China wordt er dit jaar uitgelicht vanwege de problemen in Hongkong. Nederland wordt niet genoemd. In de oorlogen in Syrië en Jemen worden op grote schaal internationale regels geschonden waar burgers de dupe van worden, valt onder andere te lezen. Ook ziekenhuizen zijn in deze landen gebombardeerd.

Quote

Hun doel is een samenle­ving te scheppen waarin geen protesten meer klinken

Kenneth Roth, directeur Human Rights Watch

Technologie speelt een centrale rol in de Chinese onderdrukking, stelt Roth die geen toestemming kreeg het jaarrapport te presenteren in Hongkong. ,,Het doel is een samenleving te scheppen waarin geen protesten meer klinken”. China zou regeringen die Chinese hulp willen onder druk zetten hun kritiek in te slikken. 

Volledig scherm
Protesten in Hongkong, onder meer tegen de invloed van China. © Still

Zo blokkeerde de Griekse regering ooit een veroordeling van het Chinese mensenrechtenbeleid door de Europese Unie. De Griekse ommezwaai viel toevallig samen met Chinese mega-investeringen in de haven van Piraeus. Regeringen en internationale instellingen zouden alternatieven moeten vinden voor de manier waarop China leningen en ontwikkelingshulp gebruikt om kritiek te smoren, stelt HRW . ,,Decennia van mensenrechten en onze toekomst staan op het spel”, aldus Roth.

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.