Volledig scherm
Hunter en zijn vader Joe Biden. © REUTERS

Hunter Biden heeft spijt van baan bij Oekraïens gasconcern: ‘Inschattingsfout gemaakt’

Hunter Biden, zoon van de voormalige vicepresident van de VS Joe Biden, betreurt dat hij destijds niet heeft ingezien wat voor politieke consequenties zijn baan bij een Oekraïens gasconcern zou kunnen hebben.

Hunter heeft voor het eerst gereageerd op de kwestie bij nieuwszender ABC. Hij zei in een vraaggesprek dat hij niets verkeerds heeft gedaan, maar dat hij achteraf gezien beter had moeten weten. ,,Terugkijkend denk ik dat ik een inschattingsfout heb gemaakt.’’ Die vergissing heeft nu ‘onethische mensen de gelegenheid gegeven op een illegale manier mijn vader te beschadigen’.

Hunter is een centrale figuur in de controverse rond Trumps verzoek aan de Oekraïense president Zelenski om onderzoek te laten doen naar zaken van Joe Biden en duur betaalde functies van zijn zoon Hunter in Oekraïne. Democraten in het Huis van Afgevaardigden bekijken of er een afzettingsprocedure tegen Trump moet komen naar aanleiding van diens aandringen op onderzoek bij zijn Oekraïense ambtgenoot.

‘Handelde eervol’

President Trump en zijn advocaat, voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani hebben herhaaldelijk beschuldigingen geuit aan het adres van Joe Biden. Hij zou zijn positie in de regering van Barack Obama hebben misbruikt om een onderzoek naar het reilen en zeilen van de eigenaar van het gasconcern te dwarsbomen. De eigenaar van Burisma werd verdacht van witwassen en machtsmisbruik.

De verdenkingen dateren van voor Bidens aantreden bij het gasbedrijf in april 2014. Hij claimt geen weet te hebben gehad van die situatie. ,,Ik heb geen enkele discussie met mijn vader gehad voor of nadat ik die baan kreeg’’, zegt Biden. ,,Ik zat in het bestuur, handelde eervol en focuste op de bedrijfsvoering.’’ Hij werkte uiteindelijk vijf jaar bij Burisma en trad begin dit jaar af.