Volledig scherm
© afp

Hysterische mensenmassa neemt afscheid van Kim Jong-il

Tijdens een drie uur durende processie door de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang heeft de bevolking vandaag afscheid kunnen nemen van de overleden leider Kim Jong-il. De staatstelevisie zond live beelden uit van de staatsuitvaart in de hoofdstad.

Volledig scherm
© afp

Een auto met zijn kist op het dak reed door de stad terwijl honderdduizenden mensen huilend langs de route stonden.

De 'Grote Opvolger' Kim Jong-un, de jongste zoon van Kim Jong-il, liep naast de kist. Daar liep ook de oom van Kim Jong-un, Jang Song-thaek, die volgens experts zeer veel macht heeft in Noord-Korea. Chef-staf van het leger, Ri Yong-ho, liep tevens op een prominente plek naast de kist.

De rouwstoet was erg lang. Naast de kist reed ook een auto met een enorm portret van Kim Jong-il mee. Daarnaast was er een reeks zwarte Mercedessen met hoogwaardigheidsbekleders.

Hysterische mensen, zowel burgers als militairen, trotseerden schijnbaar ontroostbaar de sneeuw in de straten van de hoofdstad.

Voor de uitvaart waren door het gesloten Noord-Korea geen officiële buitenlandse delegaties uitgenodigd. Kim Jong-il lag al enige dagen in een glazen kist opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herdenking in de hoofdstad. Over het precieze verloop en de duur van de ceremonie is vooraf weinig bekendgemaakt.

De uitvaart lijkt sterk op het afscheid van Kim Il-sung, de vader van Kim Jong-il, die in 1994 stierf.

Hartstilstand
Kim Jong-il overleed volgens staatsmedia op 17 december op 69-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De opvolger van de Geliefde Leider is zijn zoon Kim Jong-un, die door de staatsmedia wordt geprezen als de Grote Opvolger. Aan de officiële rouw komt morgen een einde met een landelijke herdenking.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters