Identiteit dader aanslag Londen bekend: 28-jarige veroordeelde terrorist

UPDATE / VIDEOBij een terreuraanslag in Londen zijn vrijdagmiddag om 15 uur twee mensen doodgestoken. Ook raakten drie voorbijgangers gewond. De politie schoot daarna de 28-jarige dader dood.  De man bleek een nepbom om zijn lichaam te hebben gebonden. Volgens de politie gaat het om een eerder veroordeelde terrorist die onder beperkende voorwaarden vrij was. 

De dader van de steekpartij is de 28-jarige Usman Khan. Dat heeft de Britse politie in de nacht van vrijdag op zaterdag naar buiten gebracht. Khan is in 2012 veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. ,,Hij is in december 2018 onder voorwaarden op vrije voeten gekomen’’, aldus de hoogste terrorismebestrijder van de Londense politie Neil Basu in een verklaring. ,,We onderzoeken nu hoe hij tot deze daad is gekomen.’’

De Britse krant The Times schrijft dat een van de voorwaarden waaronder Khan werd vrijgelaten het dragen van een enkelband was. Persbureau AP meldt van een inlichtingenbron gehoord te hebben dat de man banden had met islamitische terreurgroepen.

Agenten hebben huiszoeking verricht in de regio Staffordshire ten noordwesten van Londen, waar Khan gewoond heeft.

,,Hoewel we nog in een vroeg stadium van het onderzoek zijn, zoeken we momenteel niet actief naar iemand anders in relatie tot de aanval’’, aldus Basu. ,,We proberen er zo snel mogelijk zeker van te zijn dat er niemand anders bij de aanval betrokken is en dat er geen verdere dreiging is voor de bevolking.’’

Kahn zou vrijdagmiddag aanwezig zijn geweest bij een bijeenkomst over ‘rehabilitatie van gevangenen’ in Fishmonger’s Hall, aan de voet van London Bridge, en daar hebben gedreigd het gebouw op te blazen. Waar hij precies zijn slachtoffers neerstak is nog niet  duidelijk, wel dat hij uiteindelijk op de brug werd overmeesterd en doodgeschoten. De politie was binnen vijf minuten ter plaatse. 

De twee dodelijke slachtoffers, een man en een vrouw, overleden in het ziekenhuis. Twee vrouwen en een man liggen nog in het ziekenhuis. Een van hen is in kritieke toestand, een ander is stabiel, de derde heeft lichte verwondingen.

Slagtand

Op videobeelden (zie boven) is te zien dat er een man op de stoep op de brug ligt. Hij wordt overmeesterd door omstanders en meerdere gewapende agenten en verzet zich daarbij. Een van die omstanders zou daarbij een slagtand van een narwal (een tandwalvis) hebben gebruikt, die hij van een restaurant in de buurt van de muur had gehaald. 

(Lees verder onder de tweet)

Nadat de man is overmeesterd loopt een andere omstander weg met een groot mes, dat waarschijnlijk van de dader was. Ook trekt de politie op een zeker moment omstanders van de verdachte af. Dat is mogelijk het moment dat ze zien dat de man een ‘bom’ op zijn lichaam draagt.

Een ooggetuige zegt tegen Sky News dat er ‘een grote worsteling was’. ,,Daarna kwam de politie erbij.” Toen de man op de grond lag en agenten en omstanders ruimte hadden gemaakt, zouden de schoten zijn afgevuurd.

Terreurdaad

,,We behandelen de zaak als een terreurdaad’’, zei een woordvoerder van de politie aan het begin van de avond tijdens een persconferentie. Een van de redenen daarvoor is dat de neergeschoten man een nepbom om zijn middel had gebonden, zo werd tijdens de  persconferentie bekend. 

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei eerder op vrijdag al dat het om een ‘geïsoleerd incident gaat’.  ,,Er wordt niet naar andere verdachten gezocht.”  Hij sprak ook over ‘adembenemend heldendom’ van de omstanders die de man overmeesterden.  ,,Zij renden naar het gevaar toe terwijl ze niet wisten wat hen te wachten stond.” De politie roept getuigen op beelden en video's van het incident aan de opsporingsdiensten te overhandigen.

(Lees verder onder de afbeelding)

Volledig scherm
De politie heeft in Londen een man neergeschoten na een steekpartij op de London Bridge. De man ligt rechts aan het begin van de brug. © AFP

Aanslag in 2017

In juni 2017 was de London Bridge het doelwit van een aanslag, waarna drie daders met een busje op voetgangers inreden. Daarna reden ze door naar een uitgaanscentrum net na de brug, waar ze uitstapten en vervolgens mensen aanvielen. Er vielen acht doden. 

Premier Boris Johnson ging vanwege het incident terug naar zijn ambtswoning aan Downing Street nr. 10 om zich te laten informeren. Hij meldde 's avonds dat ‘het terreurincident zo goed als afgesloten is’. 

Burgemeester Khan reageerde met een statement: ,,We moeten, en zullen, vastberaden zijn om sterk en verenigd te blijven tegen terrorisme. Degenen die ons willen aanvallen en verdelen zullen daar niet in slagen.”

Volledig scherm
Publiek wordt geëvacueerd bij de London Bridge. © AP
Volledig scherm
Politie bij de London Bridge. © AP