Iedereen wil dit historische moment vastleggen

VIDEOBij de Sentosa Gateway, de brug naar het amusementseiland waar Donald Trump en Kim Jong-un elkaar ontmoeten, staat het vol met mensen. De meeste toeschouwers zijn al vroeg gekomen omdat er levende geschiedenis langskomt. Dat wil je natuurlijk niet missen. 

Zijn we getuige van een historisch moment, dat je aan je kleinkinderen gaat vertellen? Of is het een uit de hand gelopen fotomoment van twee theatrale politici? 

Het is nog te vroeg voor een conclusie. De uitkomst van de gesprekken tussen Donald Trump en Kim Jong-un is nog niet zeker. Het doet er nu ook niet zoveel toe voor het publiek in Singapore, want dit is zo'n bijzonder moment. En je kunt het zomaar voor niets meemaken. 

Dat wil zeggen: een glimpje ervan. Want hier, de enige weg naar het zwaar bewaakte eiland, heb je de beste kans de beide hoofdrolspelers te zien passeren. Dat valt overigens nog niet mee, want diverse deuren van het belendende winkelcentrum zijn vergrendeld. Eentje is open en die deur is snel gevonden. Tientallen mensen verdringen zich op de trap die uitzicht biedt op de snelweg.

Volledig scherm
Publiek in Singapore wacht op de passage van Trump en Kim. © AD
Volledig scherm
'The Beast', de limousine van Trump. © REUTERS

The Beast

Een paar keer is er vals alarm, als motorrijders van de politie in groepjes voorbijkomen. Maar dan voel je de opwinding. Telefoons gaan omhoog als ‘The Beast’ passeert, de gepantserde auto van de Amerikaanse president. 

De hightechlimousine is speciaal overgevlogen voor de paar kilometer van Trumps hotel naar de ontmoetingsplaats met Kim. Na een kwartier kondigt het volgende fotomoment zich alweer aan: de Mercedes van Kim Jong-un. Zijn slee wordt voorafgegaan door een Noord-Koreaanse cameraploeg die rechtop staat in een busje en kennelijk geen moment wil missen.

Geen applaus op de brug, zoals in het mediacentrum, wel veel camerageklik. Sommige mensen hollen meteen weg, want de werkdag gaat beginnen.

,,Het was prachtig”, vertelt een Filipijnse die haar dagelijkse joggingtochtje naar het eiland moest onderbreken. ,,Geweldig om dit te zien, ik wist helemaal niet dat ze hier nu zouden langskomen.”

Unieke presidenten

Een oudere toeschouwer is trots op zijn beelden. ,,Ik zag de auto van Kim voorbijkomen. Ik denk dat dit een historische dag is. Daarom sta ik hier. Je hebt hier twee unieke presidenten, die heel anders zijn dan andere staatshoofden. Dit is een historisch moment, als het ze lukt Noord-Korea te denucleariseren. De wereld wordt zo beter en vredelievender.”

Twee Australische toeristen komen buiten adem aanrennen. ,,Waar is het?” vraagt de man. ,,Zijn ze al geweest? Echt?” Hij baalt. Een lokale jongen is eveneens teleurgesteld, zo dicht bij wereldgeschiedenis en het dan net missen . ,,Mijn vriend zag nog wat, ik niet. Maar goed, dit is een historische dag. Elke stap naar wereldvrede moet je waarderen en ik ben blij dat Singapore hierin een rol kan spelen.” Hij had diplomaat kunnen worden.