Volledig scherm
Mark Rutte houdt zich telefonisch vanuit Amerika op de hoogte van het vluchtelingendebat. © BELGA

Iedereen wil weten: waar is Rutte toch?

De oppositie klaagt steen en been dat de premier 'onzichtbaar' is in het vluchtelingendossier. Terwijl staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) in Oranje werd belaagd vanwege verzet tegen vluchtelingenopvang, was Rutte op handelsmissie in de Verenigde Staten. En ja, hij was vooral met Coca-Cola in de weer.

Quote

Meest gestelde vraag aan het Binnenhof gisteren: waar is Rutte? Meest vileine antwoord: die drinkt een colaatje in Amerika.

Emile Roemer (SP) heeft er geen goed woord voor over. ,,Hij is hier nodig, want de spanningen lopen op.'' En Jesse Klaver (GroenLinks) spreekt van gemiste kansen. ,,Dit is het moment om leiderschap te tonen.''

Het past in het beeld dat Rutte op het vluchtelingenvraagstuk 'duikt'. Hij spreekt er alleen over als er naar wordt gevraagd en stelde een bezoekje aan een opvangplek zolang mogelijk uit. De cynische verklaring volgens ingewijden: alles wat hij zegt, kan leiden tot een kabinetscrisis met de PvdA of zetelverlies voor eigen VVD.

Wilders
Ondertussen moeten alle partijen knarsentandend toezien hoe Geert Wilders het debat bepaalt. Zijn standpunt is immers helder: grenzen dicht. Zolang Rutte zwijgt, blijft Wilders gehoor en aandacht vinden, klagen de anderen.

Dijkhoff grinnikt die verwijten weg. ,,Ik heb geregeld contact met de premier.'' Bovendien, had Rutte zich uitgesproken à la Angela Merkel in Duitsland, dan was dat ook niet goed geweest, vindt Dijkhoff. ,,Daar hebben ze een enorme aanzuigende werking gezien.''

Wel opvallend: vicepremier Lodewijk Asscher dook 'dankbaar' in het gat dat Rutte laat vallen. Hij reeg de media-optredens gisteren juist aaneen. Eerst RTLZ, daarna in de auto door naar De Wereld Draait Door. De boodschap die hij daar aan het land gaf naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oranje: ,,Houd het hart warm, het hoofd koel.''

Aan het eind van de dag komt toch vanuit de VS een woordje van Rutte: hij belt bijna ieder uur wel met Dijkhoff of een van zijn collega's in het kabinet.