Een anti-brexitdemonstrant.
Volledig scherm
Een anti-brexitdemonstrant. © AP

Ierland: ‘Het Verenigd Koninkrijk moet alleen met EU onderhandelen over brexit’

De Britse regering hoeft niet bij Ierland aan te kloppen voor rechtstreekse onderhandelingen over de brexit. ,,Dit is een onderhandeling tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk’’, beklemtoonde de Ierse minister Helen McEntee (Europese Zaken) vanmorgen bij omroep RTÉ.

De Britse premier Theresa May legt vanmiddag in het parlement een verklaring af over haar ‘plan B’ voor de brexit. Ze doet dat volgens haar woordvoerster op zijn vroegst om half vijf Nederlandse tijd. Een grote meerderheid van de parlementariërs keerde zich vorige week tegen haar oorspronkelijke plan voor het verlaten van de Europese Unie op 29 maart.

De krant The Sunday Times berichtte eerder dat de Britse regering een rechtstreekse overeenkomst zou willen met Ierland, als alternatief voor de onder brexiteers impopulaire ‘backstop’. Dat is een noodplan voor onbepaalde tijd om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden.

De Ierse minister McEntee gooide die deur echter dicht. Ze maakte duidelijk dat haar regering alleen in Europees verband onderhandelt met de Britten. Ook rechtstreekse onderhandelingen met de Noord-Ierse DUP-partij, die gedoogsteun geeft aan de regering van May, zijn volgens haar uit den boze.

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?