Volledig scherm
© thinkstock

Ierland krijgt referendum over homohuwelijk

De Ierse bevolking mag zich in 2015 in een referendum uitspreken over de legalisering van het homohuwelijk. De Ierse premier Enda Kenny heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Twee decennia geleden was homoseksualiteit nog verboden in het overwegend katholieke land.

De Ierse Labour-partij van vicepremier Eamon Gilmore is fervent voorstander van de invoering van het homohuwelijk. Premier Kenny heeft echter behoorlijk wat tegenstand ondervonden in zijn christendemocratische partij Fine Gael.

Eerder dit jaar werd abortus onder strikte voorwaarden toegestaan in Ierland. Die beslissing leidde tot bittere debatten en grote demonstraties van zowel voor- als tegenstanders.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.