Protestmars in Dublin vooruitlopend op de stemming.
Volledig scherm
PREMIUM
Protestmars in Dublin vooruitlopend op de stemming. © AFP

Ierland stemt over abortus: moord of keuze?

Vandaag staat de Ierse bevolking voor een historische keuze: moet de abortuswetgeving wel of niet worden versoepeld? 

Poll

De Nederlandse Abortuswet schrijft voor dat vrouwen zwangerschap mogen afbreken tot 24 weken

 • Ik ben voor (70%)
 • Ik ben tegen (30%)
1116 stemmen

Het afbreken van een zwangerschap is  nu nog verboden in Ierland, behalve als het leven van de moeder in gevaar is. In het achtste amendement van de grondwet is ‘het recht op leven voor een ongeboren foetus’ opgenomen. Daarmee heeft Ierland de strengste anti-abortuswetgeving van Europa.

Mocht de Ierse bevolking voor de verandering van de grondwet stemmen, dan zal abortus tot twaalf weken in de zwangerschap zonder beperkingen worden toegestaan. Een vooruitzicht dat voor veel mensen in het katholieke land onverteerbaar is: abortus is moord, vinden zij. Voorstanders, onder wie premier Leo Varadkar, wijzen erop dat jaarlijks duizenden Ierse vrouwen naar Engeland afreizen om daar abortus te ondergaan. Dat moet stoppen, zeggen zij: vrouwen moeten de keuze krijgen om in hun eigen land, op een veilige en gereguleerde wijze hun zwangerschap af te breken.

De afgelopen maanden voerden voor- en tegenstanders een keiharde campagne op straat, in tv-debatten en op sociale media. Persoonlijke aanvallen werden niet geschuwd: het land is diep verdeeld over het onderwerp. In de peilingen staan de voorstanders van abortus op een meerderheid, maar veel Ieren verwachten dat het erom gaat spannen.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.