Ierse tegenstanders van abortus erkennen verlies in referendum

VideoDe tegenstanders van abortus in Ierland hebben hun nederlaag erkend in het referendum over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. Ze deden dat enkele uren nadat het tellen van de stemmen zaterdagochtend was begonnen.

Uit de exitpolls bleek gisteren dat 68 procent van de kiesgerechtigden die dag ja had gezegd tegen aanpassing van de wet en liberalisering van de regels. De officiële uitslag wordt zaterdagavond verwacht.

Ruim 3 miljoen Ieren konden gisteren in een referendum stemmen over legalisering van abortus. Ze moesten zich uitspreken over liberalisering van een grondwetsartikel dat abortus nu vrijwel onmogelijk maakt.

Een activiste toont in Dublin trots de campagnesticker van het abortusreferendum
Volledig scherm
Een activiste toont in Dublin trots de campagnesticker van het abortusreferendum © REUTERS
  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”