Volledig scherm
Eileen Mackin en haar moeder. © RTE Liveline

Ierse vrouw (82) ontmoet na 60 jaar zoeken eindelijk haar 103-jarige moeder

Een 82-jarige Ierse vrouw heeft na een zoektocht van meer dan zestig jaar voor het eerst haar moeder (103) ontmoet. Eileen Mackin kwam op haar tweede  terecht in een weeshuis in Dublin. Ze zocht vorig jaar hulp bij het Ierse radioprogramma RTE Liveline, uiteindelijk met succes. ,,Ik kan niet geloven dat ik op mijn leeftijd nog zo’n grote verrassing meemaak.’’

Mackin was al sinds haar negentiende op zoek naar haar moeder. Hoewel ze haar om onduidelijke redenen decennialang niet vond, gaf ze niet op en contacteerde ze het radioprogramma. Een genealoog, iemand die zich bezighoudt met afstammingsonderzoek, hoorde het fragment en bood hulp. De kans op een ontmoeting was klein vanwege de hoge leeftijd van de moeder. Maar wat bleek: de vrouw leeft nog en woont in Schotland.

,,Ik ging er gewoon heen met mijn man, mijn dochter en haar man’’, vertelde Mackin na de ontmoeting bij RTE Liveline. ,,Mijn moeder was blij om me te zien, deed haar armen om me heen en pakte mijn handen vast. We hadden een leuk gesprek. Er was zo’n sterke band tussen ons, het was fantastisch.”

Weeshuis

Mackin groeide op in het weeshuis Bethany Home in Dublin. Daar woonden voornamelijk kinderen van protestantse moeders die waren veroordeeld voor diefstal of prostitutie of die een buitenechtelijk kind hadden verwekt. De precieze reden waarom ze in het weeshuis belandde, is niet bekend. Mackin, die zelf drie kinderen heeft, kwam er tijdens de ontmoeting achter dat ze ook nog twee halfbroers heeft.

,,Ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd dat ik van deze vrouw hou, ondanks dat ik niet wist wie ze was’’, aldus Mackin over haar moeder. ,,Als je haar gezicht ziet, is het zo’n klein gelukkig dametje. Ik kan niet geloven dat ik op mijn leeftijd nog zo’n grote verrassing meemaak in mijn leven. Je begrijpt niet hoe opgewonden ik ben.’’

Quote

Je begrijpt niet hoe opgewonden ik ben

Eileen Mackin

Lastig afscheid

Mackin vond het heel moeilijk om afscheid te nemen van haar moeder, naar wie ze zo lang op zoek was geweest. ,,Ze wilde me eerst niet laten gaan, maar ik wilde niet te lang blijven, vanwege haar leeftijd. Ze zei nog: ‘Ik wou dat ik thee voor je kon maken, maar daartoe ben ik niet in staat, denk ik.’’’

Na een bezoek van drie dagen keerden Mackin en haar familie weer terug naar Ierland. ,,Ik ben zo gelukkig en dankbaar dat ik al dagen geen werk in huis heb gedaan’’, sloot de vrouw af.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.