Volledig scherm
Surveillancebeelden van ijsbergen bij Grand Banks, Newfoundland in maart dit jaar. (U.S. Coast Guard via AP) © AP

IJsbergen bedreigen schepen in Noord-Atlantische oceaan

Zeeschepen tussen Amerika en Europa moeten gedwongen honderden kilometers omvaren omdat er plotseling meer dan 400 ijsbergen in de Noord-Atlantische oceaan drijven. Een opmerkelijk groot aantal voor deze tijd van het jaar.

Volledig scherm
Aantallen ijsbergen in de Noord-Atlantische oceaan op 6 april 2017, gemeld door de US Coast Guard. © US Coast Guard.

De ijsdienst van de US Coast Guard telde vorige week nog 39 ijsbergen in de buurt van Newfoundland, het gebied waarin 1912 de Titanic zonk. Nu drijven er al zeker 450 kolossale ijsbergen door het steenkoude water in de internationale zeeroutes. Grote zeeschepen varen op lage snelheid door het gebied om botsingen met het ijs te vermijden óf ze varen honderden kilometers om.

Harde wind en klimaatverandering

De ijsbergen zijn afgebroken van de Groenlandse ijskap. Experts stellen tegen de Britse krant The Guardian dat de ongewoon harde wind een oorzaak kan zijn dat de ijsbergen nu massaal naar het zuiden drijven. Ook de opwarming van de aarde kan een rol spelen.

De US Coast Guard telt normaliter begin april zo’n 80 ijsbergen in de regio. Meer dan 400 zijn er meestal pas in juni: als er meer ijs losbreekt vanwege de warmte. ,,We houden rekening met weer een extreem ijsseizoen, net zoals de afgelopen drie jaar'', aldus Coast Guard-commandant Gabrielle McGrath tegen The Guardian. Extreem houdt in dat er meer dan 600 ijsbergen in de regio ronddrijven. In 2014 waren het er zelfs 1.546.

Reders balen van de situatie: het omvaren kost de grote zeeschepen al snel enkele dagen extra reistijd. Dat betekent vele duizenden euro’s aan extra kosten voor de vervoerders.