IJskap Antarctica groeit, maar juich niet te vroeg
De ijslaag op Antarctica groeit sneller dan dat deze smelt, blijkt uit onderzoek van de NASA. Maar dat is nog geen reden voor vreugde.
Delen per e-mail
Als de 0,27 millimeter per jaar stijging van de zeespiegel die in het IPCC-rapport wordt toegeschreven aan Antarctica, eigenlijk niet van Antarctica komt, dan moet er een andere oorzaak zijn die we nog niet weten
Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie groeit de ijslaag meer in dikte aan dan dat deze afneemt door smeltende gletsjers, dat wordt toegeschreven aan het broeikaseffect. De conclusie van de NASA is in tegenspraak met andere onderzoeken, waaronder het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2013, die juist stellen dat het Zuidpoolijs smelt. Maar de NASA waarschuwt dat we niet te vroeg moeten juichen: de situatie kan zich in de komende decennia omkeren.
Tienduizend jaar geleden begon de Antarctische sneeuw toe nemen. Dat proces gaat nog steeds door in Oost-Antarctica en de binnenlanden van West-Antarctica, met een gemiddelde van 1,7 cm per jaar, schrijven de NASA-onderzoekers in de Journal of Glaciology. Uit analyse van satellietgegevens blijkt dat de Antarctische ijskap jaarlijks een nettogroei had van 112 miljard ton ijs tussen 1992 en 2001. Die nettogroei nam echter tussen 2003 en 2008 af tot 92 miljard ton.
,,We zijn in overeenstemming met andere studies die een toename zien van het uitvloeien van ijs op het Antarctische Schiereiland en de Thwaites en Pine Island regio in West-Antarctica", zegt NASA-glacioloog Jay Zwally. ,,Maar we komen tot een andere constatering in Oost-Antarctica en het binnenland van West-Antarctica, waar we een ijsgroei zien die de verliezen in andere gebieden overstijgt."
De onderzoekers 'maten kleine hoogteveranderingen over grote oppervlakten, evenals grote veranderingen in kleinere gebieden'. Ze berekenden hoeveel de ijslaag groeit of krimpt aan de hand van de oppervlaktehoogtes die door satellieten worden gemeten. Op plaatsen waar de hoeveelheid nieuwe sneeuw opbouwt op een ijslaag niet gelijk is aan het wegvloeiende ijs, verandert de oppervlaktehoogte en groeit of krimpt de ijsmassa.
Afname sneeuwaccumulatie
Voorheen namen wetenschappers aan dat de groei van de ijslaag in Oost-Antarctica kwam door recente toenames van de sneeuwaccumulatie. Maar uit meteorologische gegevens die teruggaan naar 1979, blijkt dat de sneeuwval in Oost-Antarctica juist met elf miljard ton per jaar is afgenomen tussen 1992 en 2001 en tussen 2003 en 2008.
De NASA-onderzoekers bestudeerden ook data van de ijskern, en constateerden dat de ijslaag in Oost-Antarctica al lange tijd dikker wordt. ,,Aan het einde van de laatste ijstijd werd de lucht warmer en vochtiger, waardoor de hoeveelheid sneeuw die op de ijslaag viel verdubbelde", legt Zwally uit. Het gaat om gemiddeld 1,7 cm per jaar.
Deze kleine verdikking, die duizenden jaren aanhield over grote oppervlakten, komt overeen met de grote ijsgroei. Genoeg om op te wegen tegen het verlies van gletsjers op andere plaatsen van het continent. De groei in Oost-Antarctica bleef tussen 1992 en 2008 op een stabiele 200 miljard ton per jaar, terwijl in de kustgebieden van West-Antarctica en het Antarctisch schiereiland het ijsverlies toenam met 65 miljard ton per jaar.
Geen bijdrage aan stijgende zeespiegel
,,Het goede nieuwe is dat Antarctica geen bijdrage levert aan de stijgende zeespiegel, maar er juist 0,23 millimeter per jaar van af haalt", zegt Zwally. ,,Maar er is ook slecht nieuws. Als de 0,27 millimeter per jaar die in het IPCC-rapport wordt toegeschreven aan Antarctica, eigenlijk niet van Antarctica komt, dan moet er een andere oorzaak zijn die we nog niet weten."
Zwally waarschuwt ook dat het proces zich binnen enkele decennia kan omkeren, en dat de ijskap juist gaat krimpen. ,,Als de verliezen van het Antarctische schiereiland en delen van West-Antarctica in het tempo van de laatste twintig jaar blijven toenemen, dan halen de verliezen de groei in Oost-Antarctica binnen twintig tot dertig jaar in. Ik verwacht niet genoeg toename van de sneeuwval om deze verliezen tegen te gaan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aanklagers: Aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool
Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Ozongat boven Zuidpool plotseling groot
Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak zijn waarschijnlijk sterke veranderingen in de luchtstromingen in de stratosfeer. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
'Gletsjers Antarctica smelten gevaarlijk snel'
Gletsjers in delen van Antarctica waarvan werd gedacht dat de grootte stabiel bleef, smelten sinds 2009 toch snel. Dat schrijft een groep onderzoekers in het blad Science, dat gisteren verscheen. Het waterpeil neemt toe tot gevaarlijke hoogten voor kusten en steden van New York tot Shanghai, stellen de wetenschappers.
-
‘Trump wil advocaat Giuliani niet betalen’ (20.000 dollar per dag)
President Donald Trump weigert de rekeningen te betalen van zijn advocaat Rudolph Giuliani. Dat zeggen ingewijden tegen The Washington Post. Giuliani reisde namens Trump het land door om te proberen de verkiezingsuitslag teruggedraaid te krijgen, maar slaagde niet in die missie. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Italiaanse regering valt: coalitiepartij trekt ministers terug
Een kleine Italiaanse coalitiepartij heeft haar ministers teruggetrokken uit de regering-Conte. Het gaat om de partij Italia Viva van ex-premier Renzi. Zonder Italia Viva heeft premier Conte geen meerderheid meer in het parlement.