IJsland heeft aantal nieuwe coronagevallen teruggebracht tot nul
IJsland is geslaagd in iets wat nog geen enkel ander Europees land gelukt is: het aantal nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 terugbrengen tot nul. En daar staat iets tegenover. Sinds vorige maand worden de coronamaatregelen er zachtjesaan versoepeld en inmiddels hebben de inwoners er weer een leven waar wij voorlopig alleen nog maar van kunnen dromen.
Delen per e-mail
De cijfers van de website Our World in Data zijn duidelijk: gisteren noteerde IJsland geen enkel nieuw geval van het coronavirus en daarmee laat het de rest van Europa ver achter zich. Sinds half januari gebeurde dat nog al een aantal keer, maar toen ging het bijna telkens om cijfers van het weekend.
IJsland kan eigenlijk al de hele coronacrisis lang goede cijfers voorleggen. De eerste golf in de lente van vorig jaar was vrij snel onder controle en de coronacijfers bleven bijna de hele zomer lang laag. In de tweede helft van september volgde een tweede golf, maar die was bij benadering niet zo hoog als in sommige andere landen. Tegen begin november was alles al weer min of meer onder controle.
De cijfers zijn sindsdien zo goed dat de regering op 13 januari besliste om de coronamaatregelen te versoepelen. Begin deze week gebeurde dat een tweede keer en op 3 maart zal het vermoedelijk nog een derde keer herhaald worden.
Vaste relatie
Je mag er nu samenkomen met groepen van maximaal twintig personen. Mensen die geen vaste relatie hebben, moeten wel twee meter afstand houden. Winkels zijn gewoon open en mogen vijf klanten per tien vierkante meter ontvangen, met een maximum van 150. Inwoners moeten wel een mondkapje dragen tijdens het shoppen, iets wat ook verplicht is op het openbaar vervoer.
Ook de horeca is open. Restaurants, cafés, clubs en casino’s mogen gasten ontvangen, maar moeten wel om 22.00 uur de deuren sluiten. Vanaf 21.00 uur mogen ook geen nieuwe bezoekers meer binnen. Iedereen moet zitten en wordt bediend aan tafel. Aan de bar staan is niet toegelaten.
Geen alcohol
Ook aan wie van sport en cultuur houdt, wordt gedacht. Zwembaden en fitnesscentra zijn open, maar wel maximaal aan de helft van de capaciteit. Optredens mogen doorgaan, voor een publiek van maximaal 150 toeschouwers. Ook hier geldt dat iedereen moet zitten, een masker moet dragen en twee meter afstand moet houden. Er mag ook geen alcohol geserveerd worden.
Mondmaskers zijn verplicht afstand houden niet mogelijk is, maar ook op middelbare scholen en op universiteiten in de hoofdstad. Opmerkelijk: wie jonger is dan 16 jaar hoeft geen masker te dragen, geen afstand te houden en geen rekening te houden met het samenscholingsverbod van boven de twintig personen.
Hoe het komt dat IJsland de situatie zo goed onder controle heeft? Daar heeft de ligging als eiland mee te maken, maar ook de erg strikte manier waarop IJslanders de coronamaatregelen opvolgen. Sinds juni vorig jaar wordt er ook zeer grondig gecontroleerd aan de grenzen.
Besmettelijkere varianten
Iedereen uit de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte, de Europese Vrijhandelsassociatie en de Schengenzone is welkom in IJsland, maar reizigers moeten zonder uitzondering een (gratis) coronatest afleggen bij aankomst en vijf dagen in quarantaine gaan. Daarna volgt een tweede coronatest en pas als die negatief is, mag je je vrij verplaatsen in het land.
Op die manier slaagt IJsland er ook in om nieuwe, meer besmettelijkere varianten van het virus buiten te houden. ,,De Britse variant heeft hier bijvoorbeeld nog geen voet aan de grond gekregen”, aldus Thorolfur Gudnason, de topepidemioloog van het land in een interview met nieuwssite Bloomberg. ,,We hebben die bij meer dan veertig reizigers vastgesteld aan onze grenzen en konden zo voorkomen dat het zich verspreidde.”
Bovendien worden álle positieve stalen gesequentieerd, wat betekent dat bepaald wordt wat de genetische code is van de virusstammen die aangetroffen worden. ,,Zo weten we dat we al hebben kunnen voorkomen dat 450 varianten het land binnenkwamen", aldus nog Gudnason. ,,We kunnen er ook mee in de gaten houden of bepaalde varianten de vaccins kunnen weerstaan.”
IJsland - dat 364.134 inwoners telt - is intussen ook goed bezig met vaccineren. De eerste doses kwamen aan op 28 december. Een dag later werd het eerste vaccin al gezet. 8.548 inwoners (3,75 procent) kregen volgens de meest recente cijfers van de overheid al een eerste inenting, 5.538 inwoners (1,42 procent) zijn al volledig gevaccineerd.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het leven
De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten. -
Meer dan dertig in een klein transportbusje gepropte puppy's bevrijd
De politie van Düsseldorf heeft 34 puppy's bevrijd uit de klauwen van vermoedelijk illegale hondenhandelaren. De kleine Franse buldogs, Cane Corso’s en jonge West Highland terriërs waren in te kleine kisten achterin een transportbusje gepropt, zonder voedsel of water. Twee mannen zijn aangehouden. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Teruggetrokken Italiaanse lerares laat fortuin van tientallen miljoenen na
Een gepensioneerde lerares uit Genua heeft 25 miljoen euro nagelaten aan liefdadigheidsinstellingen en ziekenhuizen. De 96-jarige Marisa Cavanna, die in december overleed, was niet gehuwd en leidde altijd een teruggetrokken bestaan. Waar ze haar fortuin mee heeft vergaard blijft een raadsel. -
Recordjackpot Euromillions van 210 miljoen euro gaat naar gelukkige Zwitser
De EuroMillions recordjackpot van 210 miljoen euro is in Zwitserland gevallen, heeft de nationale loterij Swisslos van het land bekendgemaakt. De naam van de winnaar of winnares is bekend, maar Swisslos neemt pas maandag contact met hem of haar op. De geldsom wordt in een keer overgemaakt aan de geluksvogel.
-
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
Olifant slaat verzorger dood met slurf in Spaanse dierentuin
In een dierentuin in de Spaanse stad Cabárceno heeft een olifant een verzorger gedood. De verzorger maakte dinsdag het olifantenverblijf schoon, toen hij werd geraakt door de slurf van het dier. Door de harde klap stootte hij zijn hoofd tegen een hek en overleed later in het ziekenhuis, melden Spaanse media.