‘IJslander’ die met afwasborstel Turkse rel ontketende, blijkt Belgische toerist

In Turkije werd schande gesproken over het welkom van de Turkse voetbalploeg op de IJslandse luchthaven Keflavik. Niet alleen werden de spelers urenlang opgehouden en hun bagage helemaal doorzocht, bovendien werden ze opgewacht door een journalist met een afwasborstel als microfoon in zijn hand. De ‘IJslandse journalist’ blijkt een Belgische toerist te zijn.

Groot was de verbazing toen Corentin Siamang vandaag zijn telefoon checkte. Daarop stonden duizenden haatberichten van Turkse voetballiefhebbers die hem als IJslandse journalist, met een afwasborstel in de hand, een vraag hadden zien stellen aan aanvoerder Emre Belezoglu.

Volledig scherm
© rechts: Facebook Corentin Siamang

,,Ik heb iets ongelooflijks meegemaakt in IJsland’’, zo schrijft de 26-jarige Siamang op Facebook. ,,Tijdens het wachten op mijn terugvlucht, zie ik dat de Turkse nationale voetbalploeg net geland is. Als grap heb ik me voorgedaan als journalist. Ik kon zo voorbij het veiligheidspersoneel lopen. Het is meteen opgepikt in bijna alle Turkse media. Plots ben ik hoofdnieuws op CNN Turkije en sta ik met mijn hoofd op de voorpagina van hun belangrijkste sportblad. Zelfs de Turkse buitenlandminister tweet erover.  Weet wel dat ik echt niets te maken had met de drie uur vertraging die de ploeg heeft opgelopen.’’

,,Ik heb het enkel als grapje bedoeld en ik wou er zeker niemand mee kwetsen. Er is trouwens geen wet die me verbiedt iemand met een afwasborstel te benaderen. Ik heb hem ook gewoon de vraag gesteld ‘hoe hij zich voelde na die grootse zege tegen Frankrijk’.”

Dinsdagavond speelt Turkije, dat zaterdag had gestunt met een 2-0-zege tegen Frankrijk, in het Laugardalsvöllur-stadion van Reykjavík een EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland.

Volledig scherm
© rv
Volledig scherm
Het Facebook-account van Corentin werd al snel gehackt en de jongen kreeg een Turks profiel. © Facebook Corentin Siamang