IJsmerk Ben & Jerry's: haal meer vluchtelingen naar Europa
Er moeten meer kwetsbare vluchtelingen vanuit opvangkampen in de hele wereld naar Europa worden gehaald, stellen VluchtelingenWerk én ijsmerk Ben & Jerry’s in een campagne die vandaag begint. Home Safe Home, heet het in Ben & Jerry’s taal.
Delen per e-mail
IJs en het grote vluchtelingenprobleem? Het is een wat onwaarschijnlijke combinatie, maar toch trappen het populaire ijsmerk Ben & Jerry’s en VluchtelingenWerk Nederland vandaag samen een campagne af waarmee ze (Europese) politici ervan willen overtuigen om meer kwetsbare vluchtelingen via hervestiging naar Europa te halen. ,,Het is een van de grootste problemen van dit moment. Wij spreken ons daar nu in Nederland voor het eerst duidelijk over uit. We hebben een jonge achterban en die willen we hiervoor activeren ”, zegt Laura van Geel, social mission manager van Ben & Jerry’s.
Waar het om gaat: Nederland ‘nodigt’ ieder jaar 500 vluchtelingen uit hierheen te komen, buiten de normale asielprocedures om. Dat zijn extra kwetsbare vluchtelingen als zieken, homoseksuelen of alleenstaande moeders met kinderen. Ze wonen vaak al een tijd in vluchtelingenkampen, maar lopen ook daar gevaar. Het gaat om Syriërs in Libanon of Turkije, maar ook om Congolezen, Ethiopiërs en Pakistanen.
Van 500 naar 5000
,,500 is echt te weinig, er zijn veel meer plekken nodig, 5000 zou logischer zijn”, zegt Annemiek Bots van VluchtelingenWerk. Eerder dit jaar luidde de UNHCR de noodklok. Er zijn wereldwijd 1,2 miljoen mensen die snel hervestigt moeten worden, stelt de vluchtelingenorganisatie van de VN. Maar vorig jaar waren er wereldwijd maar 125.000 plekken beschikbaar, waarvan Canada en de VS het merendeel voor hun rekening nemen. Europa bood 15.000 plekken aan.
In 2015 ging een van die plekken naar Armen Melkonian (27), een Armeense Syriër uit Aleppo. Armen vluchtte vanuit Syrië naar Libanon, maar voelde zich als homoseksueel ook niet veilig in Beiroet. ,,De VN vond dat ook en heeft me op de lijst voor hervestiging gezet. De dag dat het telefoontje kwam dat ik naar Nederland kon, was de mooiste van mijn leven. Als het niet was gelukt, was dat vreselijk geweest.”
Omdat deze zomer in Brussel wordt gewerkt aan een nieuw hervestigingsvoorstel voor de hele EU lanceren het ijsbedrijf en VluchtelingenWerk nu hun campagne, onder de naam Home Safe Home. Vandaag komt een petitie online, later deze zomer verschijnt een speciale smaak ijs. De campagne loopt ook in Groot-Brittanië, Duitsland, Zweden en België, landen die ook aan hervestiging doen.
Boycot
De campagne in de UK leverde het ijsmerk direct kritiek en een oproep tot boycot op. Weinig onderwerpen zijn zo politiek en emotioneel beladen als het vluchtelingenprobleem. Van Geel: ,,Sommige klanten vragen waarom we ons niet gewoon bij het maken van ijs houden. Maar dit bedrijf houdt zich al 40 jaar bezig met maatschappelijke onderwerpen als het klimaat en burgerrechten bezig houdt en dat laten we niet zomaar los.”
Armen Melkonian woont inmiddels in Zaandam en begint na de zomer aan een opleiding op de hotelschool. ,,Hier in Europa kan ik mezelf zijn en mijn dromen gaan waarmaken. Hervestiging kan zo ontzettend belangrijk zijn voor mensen.”
Merkenexpert: ‘Het verhaal moet op orde zijn’
Rik Riezebos, merkenexpert van Brand Capital ziet het steeds vaker: bedrijven die zich committeren aan maatschappelijke doelen. Zoals ijsfabrikant Ben & Jerry’s nu doet met haar campagne voor het opnemen van meer vluchtelingen in Europa. ,, Ben & Jerry’s is een bedrijf dat al lang bekend staat als maatschappelijk betrokken. Ik vind het een prima ontwikkeling dat meer bedrijven dat nu doen.”
Er dreigt wel een gevaar, vindt Riezebos, hoe blijf je als bedrijf geloofwaardig? ,,Er is geen logisch verband tussen hun product en het onderwerp van de campagne. Dat loop je het gevaar dat mensen denken: jullie doen dit alleen voor de aandacht. Dus ik raad ze wel aan hun verhaal goed op orde te hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ontvoering scholieren is lucratieve business in Nigeria
De bijna driehonderd meisjes die vrijdag werden ontvoerd op hun kostschool in het noordwesten van Nigeria zijn vandaag vrijgelaten. Volgens een regionale functionaris van de staat Zamfara zijn alle 279 weggevoerde scholieren veilig en wel teruggekeerd. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
EU en VS schorten importheffingen op elkaars producten op
De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op. Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n zeventien jaar speelt. -
Update
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, stapsgewijs nieuwe versoepelingen
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 29 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de ministers-presidenten van de zestien deelstaten woensdagavond afgesproken. Er komen vanaf maandag stapsgewijs nieuwe versoepelingen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
PREMIUM
Franse burgemeester die collega verkrachtte weigert op te stappen: ‘Hij voelt zich almachtig’
Een Franse politicus en ex-staatssecretaris is veroordeeld wegens verkrachting maar hij weigert zijn post als burgemeester op te geven. Georges Tron kreeg vorige maand vijf jaar cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Sindsdien zit hij in de cel. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Franse journalist vecht voor zijn leven op ic na aanval jeugdbende, verdachte (21) opgepakt
Een Franse journalist ligt in kritieke toestand op de intensive care nadat hij afgelopen weekend in de noordoostelijke stad Reims ernstig werd mishandeld door een groep van ongeveer tien agressieve jongeren. Dat gebeurde terwijl hij verslag wilde doen van een mogelijk massale vechtpartij tussen tientallen mensen. Een 21-jarige jongeman is beschuldigd van poging tot moord, een tweede verdachte is geïdentificeerd en wordt naar verluidt een dezer dagen aangehouden.