Volledig scherm
Mensen legden gisteren bloemen en staken kaarsjes aan bij de Nederlandse ambassade in Kiev. © REUTERS

'Ik ben mijn broer, schoonzus, neefje en nichtje kwijt'

Een foto van Jolette Nuesink (60) uit Den Haag, één van de 196 Nederlandse slachtoffers, ging gisteravond de wereld rond. Een Oekraïner die op de rampplek was, vond haar paspoort en stuurde een tweet met de foto van haar paspoort. Die was binnen no time wereldnieuws en kwam ook onder ogen van de familie. 'Ik ben mijn broer, mijn schoonzus, mijn neefje en mijn nichtje kwijt,' zegt Sander Essers de broer van Nuesinks echtgenoot vertwijfeld.

196 Nederlanders verloren donderdag 17 juli 2014 het leven bij de vliegramp in Oekraïne. Dat zijn 196 levensverhalen die het verdienen verteld te worden. Dat nemen wij ons voor. De foto's van de slachtoffers worden alleen geplaatst na toestemming van de directe familie.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Familieleden van de inzittenden op Schiphol © ANP

De klinisch psychologe ging gistermiddag met haar man Peter en hun twee kinderen op vakantie. Een heerlijke vakantie voor een hardwerkend gezin. 'Eigenlijk weten we nog helemaal niets over wat er gebeurd is,' zegt Essers. 'Ik hoorde het nieuws op de radio. We proberen informatie te krijgen via Schiphol, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd.'

Familieleden en vrienden zijn donderdagavond samengekomen in het huis in het Haagse Statenkwartier, waar het naar alle waarschijnlijkheid omgekomen gezin woonde. De bewuste twitterfoto, die inmiddels de wereld is rondgegaan, hebben ze nog niet gezien. Als hij op hun verzoek in de deuropening wordt getoond, barst haar zus in tranen uit. Toch willen ze de foto hebben. Simpelweg bij gebrek aan andere informatie.

Quote

Waarom ik nog rustig ben, weet ik niet. Het zal wel een soort overle­vings­stand zijn

Sander Essers

Gehuild en geknuffeld
'Mijn neefje van 17 jaar ging in Den Haag naar het vwo, zijn zus studeerde medicijnen in Groningen. Waarom ik nog rustig ben, weet ik niet. Het zal wel een soort overlevingsstand zijn,' vertelt Essers.

Een buurvrouw komt langs, om hem te condoleren met het enorme verlies. Ook elders staan voordeuren open en spreken mensen op gedempte toon en met gebogen hoofd met elkaar over de vliegramp. Er wordt zacht gehuild, er wordt geknuffeld.

'Weet u wat ik nou zo eng vind,' zegt een blond jongetje, van nog geen 10. 'Over een week gaan wij ook naar Maleisië op vakantie.'

Lees meer levensverhalen van de 196 Nederlanders via onze interactieve kaart. Lees alles over rampvlucht MH17 in ons dossier.