Volledig scherm
Massamoordenaar Anders Behring Breivik © anp

'Ik ben nog altijd verliefd op Anders Breivik'

Vier jaar na zijn dodelijke aanval op het eiland Utøya krijgt massamoordernaar Anders Breivik nog altijd (liefdes)brieven en huwelijksaanzoeken. In totaal zijn het er elk jaar zo'n achthonderd. 'Ik kan echt niet zonder hem leven', bekent Victoria. De Zweedse is tot over haar oren verliefd op de man die 77 onschuldige slachtoffers maakte en in Oslo een gevangenisstraf van 21 jaar uitzit.

Victoria -een fictieve naam want de vrouw in kwestie wil anoniem blijven- is een twintiger die lijdt aan hybristofilie. Ze heeft het dan ook steevast over haar "liefste Anders". En ze is lang niet alleen. De rechtsextremist krijgt jaarlijks zo'n achthonderd brieven van bewonderaars. Daar zitten ook huwelijksaanzoeken tussen.

Marteling
Victoria heeft het niet zo op het gevangenisregime waaraan haar grote liefde onderworpen is. Ze noemt de isolatie waarin Breivik verkeert, 'een marteling'. ,,Hij bevindt zich in een kwetsbare situatie en daarom hou ik nu nog meer van hem.'' De werkloze Zweedse, die met gezondheidsproblemen kampt, heeft intussen al 150 brieven geschreven naar Breivik. En het bleef niet bij brieven alleen, zo stuurde ze hem ook cadeautjes waaronder een donkerblauwe das die Breivik droeg tijdens zijn proces in Oslo. Zelf heeft ze twee brieven van hem gekregen. En daar is ze best trots op. De andere brieven die hij stuurde, kwamen de gevangenis niet uit. Alles wat Breivik wil versturen, wordt eerst nagelezen door cipiers.

Bezoek
Ondanks herhaaldelijke aanvragen heeft ze hem nog niet mogen bezoeken. En dat zal ook niet gebeuren. Toch heeft ze naar eigen zeggen een sterke band met de Noor die ze omschrijft als 'een oude vriend' en een 'beschermende broer voor haar'. Victoria vindt Anders ook 'heel aantrekkelijk' en koestert gevoelens voor hem. Ze leerde hem al voor de bloederige aanslagen in Oslo kennen. Dat gebeurde in 2007 tijdens het gamen. Twee jaar later verbrak Breivik het contact om zich voor te bereiden op zijn misdaad. Maar begin 2012 herstelde Breivik het contact met haar. Anders was intussen de meest gehate inwoner van Noorwegen geworden.

Seksueel misbruik
Volgens het magazine Morgenbladet krijgt Breivik ook huwelijksaanzoeken. Dat gebeurde tijdens zijn proces in 2012. Toen vroeg een meisje van zestien de moordenaar om zijn hand. Het fenomeen waarbij meestal vrouwen verliefd worden op zware misdadigers wordt door criminologen omschreven als 'hybristofilie'.

De Amerikaanse schrijfster Sheila Isenberg verdiepte zich in het onderwerp. Ze interviewde 30 vrouwen voor haar boek 'Vrouwen die houden van moordenaars' en volgens haar zijn die vrouwen vaak het slachtoffer geweest van seksueel misbruik. ,,Die vrouwen zien het als een gelegenheid om controle en macht uit te oefenen. De mannen die opgesloten zitten achter tralies hebben immers geen controle meer over hun leven. En dat spreekt die vrouwen aan, omdat ze in het verleden onderworpen werden aan de controle van hun misbruikende vader of andere mannen'', aldus Isenberg.

Rechte pad
Het idee dat de vrouwen de moordenaars ook weer op het rechte pad willen helpen wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, geeft professor Psychologie, Amanda Vicary van de Wesleyan University aan. ,,Het is aannemelijk dat die vrouwen in de eerste plaats aangetrokken worden door de roem van die misdadigers, eerder dan door de strafbare feiten die ze gepleegd hebben.'' Victoria beweert dat die stelling in haar geval niet opgaat.

Volgens Victoria gaat het in de eerste plaats om haar liefde voor Breivik en daar heeft ze al een hoge prijs voor betaald. Haar pogingen om hem te bezoeken vielen niet in goede aarde bij haar familie en het kostte haar haar relatie met haar zus. Ook haar vrienden hebben afstand genomen van haar.

Zelf geeft ze nog aan dat ze net als Breivik islamofoob is, maar dat ze in tegenstelling tot haar grote liefde, een afkeer voor geweld heeft. ,,Ik maak ook een onderscheid tussen Anders en Breivik. Voor mij is Anders mijn oude vriend en Breivik, de persoon die kwaad gedaan heeft.'' Na al die jaren zonder echt contact mist ze hem steeds meer. ,,Elke dag mis ik hem meer en meer. Mijn gevoelens voor hem zijn alleen maar sterker geworden'', besluit ze.