Medisch personeel in het Policlinico di Tor Vergata hospital in Rome. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Medisch personeel in het Policlinico di Tor Vergata hospital in Rome. Foto ter illustratie. © AFP

‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’

DAGBOEK ITALIËDe gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.

De Italiaanse president Sergio Mattarella vroeg stil te staan bij de overleden zorgmedewerkers. Hij dankte ze voor hun inzet en hun moed. Het klinkt bijna als een president die zijn troepen prijst in de strijd. De frontsoldaten die zich hebben ingezet voor het vaderland en het niet hebben gehaald. Het zijn er inmiddels 120, de Italiaanse artsen en verpleegkundigen die overleden zijn aan het coronavirus. Mensen die, zeker in het begin, zonder al te veel bescherming patiënten hielpen en besmet raakten. Vooral in Bergamo zijn veel huisartsen zonder het te weten blootgesteld aan het virus en overleden. Nu zien artsen er in het hele land uit als ruimtevaarders.

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. In Minnesota en Ohio werd zelfs de National Guard gemobiliseerd. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.