‘Illegale migranten Sea-Watch vanavond alsnog aan land bij Lampedusa’

De 42 illegale migranten aan boord van het onder Nederlandse vlag varende schip Sea-Watch 3 lijken alsnog aan land te gaan bij het Italiaanse eiland Lampedusa. Ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten ligt het schip al een tijd voor anker. De Italiaanse politie is volgens persbureau ANSA aan boord gegaan.

De Italiaanse ambassadeur in Den Haag zet volgens Rome ‘formele stappen’ rond het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart. Op het moment wordt het schip constant bewaakt door enkele patrouilleboten. 

De regering in Rome vindt dat Nederland nalatig is in de kwestie. Vicepremier Matteo Salvini windt zich al dagen op over het feit dat de Nederlandse regering zich hier niet mee bemoeit. Hij sprak vandaag zelfs van ‘een vijandige daad’. Nederland zou volgens hem een taak hebben om de migranten op te nemen of te helpen naar een ander land te gaan. Op papier is de 46 jaar oude boot een Nederlands pleziervaartuig.

‘Gesloten havens’

De Duitse organisatie Sea-Watch zegt met de boot vluchtelingen uit zee te redden. Maar Salvini beschouwt Sea-Watch als een bende mensensmokkelaars die met het schip voor de kust van Libië illegale migratie en ongelukken op zee uitlokt. Salvini van de rechts-populistische partij Lega is een jaar geleden samen met de protestbeweging M5S (Vijfsterrenbeweging) aan de macht gekomen. Hij is de architect van het beleid van ‘gesloten havens’ waarmee Italië geen illegale immigranten meer toelaat.

Salvini hoopt nu dat net als bij eerdere gelegenheden met ‘reddingsboten’, andere EU-landen de migranten opnemen. De Europese Commissie vraagt naar eigen zeggen alle lidstaten hoeveel migranten ze bereid zijn op te nemen. ,,Ons is gevraagd te coördineren”, zei eurocommissaris Avramopoulos, die migratie in zijn portefeuille heeft.

Volledig scherm
Beeld van de Sea-Watch eerder deze maand. © EPA
  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.