Volledig scherm
De planeet Mars, gezien vanuit ruimtevaartuig Mars Orbiter Mission (MOM in 2014. © anp

In 2033 mensen op Mars, zegt het Amerikaanse Congres

Tot nu toe waren bemande ruimtevluchten naar Mars alleen mogelijk in sciencefictionfilms, maar als het aan het Amerikaanse Congres ligt komt daar verandering in. Voor het eerst in meer dan zes jaar heeft het een wetsvoorstel aanvaard, dat financiering goedkeurt voor de NASA én de ruimtevaartorganisatie nieuwe mandaten geeft. Het voorstel vraagt NASA  een plan te ontwikkelen om mensen rond 2030 op of dichtbij Mars te krijgen. 

Ook moet de NASA doorgaan met het ontwikkelen van het Space Launch System - een zware raket - en met de Orion ruimtecapsule, dat mensen uiteindelijk naar de maan, Mars en verder moet brengen. 

De NASA Transition Authorization Act van 2017 is een wetsvoorstel waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden maanden aan hebben samengewerkt. Het kent 19,5 miljard dollar aan de ruimtevaartorganisatie toe. NASA ontving 19,3 miljard dollar in 2016. NASA kan dit bedrag in 2017 gebruiken voor missies en onderzoek, zoals het kostbare Space Launch System (SLS).

Trump

Toen de Senaat het wetsvoorstel voorlegde aan het Huis van Afgevaardigden voor een stemming op 7 maart, stemden alle leden voor het voorstel. De enige die de wet nu nog moet ondertekenen om hem te bekrachtigen is president Trump. Dat dit gebeurt, lijkt aannemelijk: Trump heeft meerdere malen zijn steun uitgesproken aan menselijke exploratie van Mars. In zijn inauguratiespeech zei hij dat hij ,,klaar is om de mysteries van de ruimte te ontrafelen.''

Vanaf 2033 mensen op Mars

The American Astronomical Society heeft een overzicht gemaakt van waar de 19,5 miljoen dollar aan wordt besteed. Zo wordt er een onbemande lancering van de SLS en ruimtecapsule Orion omschreven, gevolgd door een bemande missie naar de maan in 2021. Mars komt duidelijk aan bod: het wetsvoorstel schrijft voor dat er een uitgewerkt plan moet komen om mensen naar Mars te sturen per 2033. 

De Congresleden zijn minder enthousiast over de zogenaamde 'Asteroid Redirect Mission' (doel hiervan is om een stukje van een planetoïde te vangen en deze in een baan om de maan uit te zetten). Zij willen dat de NASA hiervan afziet. 

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.