De planeet Mars, gezien vanuit ruimtevaartuig Mars Orbiter Mission (MOM in 2014.
Volledig scherm
De planeet Mars, gezien vanuit ruimtevaartuig Mars Orbiter Mission (MOM in 2014. © anp

In 2033 mensen op Mars, zegt het Amerikaanse Congres

Tot nu toe waren bemande ruimtevluchten naar Mars alleen mogelijk in sciencefictionfilms, maar als het aan het Amerikaanse Congres ligt komt daar verandering in. Voor het eerst in meer dan zes jaar heeft het een wetsvoorstel aanvaard, dat financiering goedkeurt voor de NASA én de ruimtevaartorganisatie nieuwe mandaten geeft. Het voorstel vraagt NASA  een plan te ontwikkelen om mensen rond 2030 op of dichtbij Mars te krijgen. 

Ook moet de NASA doorgaan met het ontwikkelen van het Space Launch System - een zware raket - en met de Orion ruimtecapsule, dat mensen uiteindelijk naar de maan, Mars en verder moet brengen. 

De NASA Transition Authorization Act van 2017 is een wetsvoorstel waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden maanden aan hebben samengewerkt. Het kent 19,5 miljard dollar aan de ruimtevaartorganisatie toe. NASA ontving 19,3 miljard dollar in 2016. NASA kan dit bedrag in 2017 gebruiken voor missies en onderzoek, zoals het kostbare Space Launch System (SLS).

Trump

Toen de Senaat het wetsvoorstel voorlegde aan het Huis van Afgevaardigden voor een stemming op 7 maart, stemden alle leden voor het voorstel. De enige die de wet nu nog moet ondertekenen om hem te bekrachtigen is president Trump. Dat dit gebeurt, lijkt aannemelijk: Trump heeft meerdere malen zijn steun uitgesproken aan menselijke exploratie van Mars. In zijn inauguratiespeech zei hij dat hij ,,klaar is om de mysteries van de ruimte te ontrafelen.''

Vanaf 2033 mensen op Mars

The American Astronomical Society heeft een overzicht gemaakt van waar de 19,5 miljoen dollar aan wordt besteed. Zo wordt er een onbemande lancering van de SLS en ruimtecapsule Orion omschreven, gevolgd door een bemande missie naar de maan in 2021. Mars komt duidelijk aan bod: het wetsvoorstel schrijft voor dat er een uitgewerkt plan moet komen om mensen naar Mars te sturen per 2033. 

De Congresleden zijn minder enthousiast over de zogenaamde 'Asteroid Redirect Mission' (doel hiervan is om een stukje van een planetoïde te vangen en deze in een baan om de maan uit te zetten). Zij willen dat de NASA hiervan afziet. 

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.