Volledig scherm
Ellie was samen met haar 4-jarige dochter naar Dubai gereisd. © Facebook

In de cel in Dubai, na één glaasje wijn tijdens vlucht

Ellie Holman heeft met haar dochter Bibi (4) drie dagen in een gevangenis in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten gezeten. Bij de landing bleek het visum van de tandarts uit de Britse stad Sevenoaks niet helemaal in orde én had ze ook nog eens een glaasje wijn gedronken. Ze dreigt nu een jaar in het land te moeten blijven voor de definitieve afhandeling van haar zaak.

,,We belandden in een vieze en veel te warme ruimte", vertelt Ellie. ,,Ik mocht mijn man niet eens bellen. Mijn dochter en ik moesten naar de wc in die cel. Ik heb haar nog nooit zo hard horen huilen als toen." 

De nachtmerrie voor Ellie en haar dochtertje Bibi begon op 13 juli, toen ze met een Emirates-toestel van Londen naar Dubai vloog. Tijdens de vlucht kreeg ze een glas rode wijn aangeboden bij haar maaltijd, wat de standaardprocedure is bij Emirates.

Ondraaglijke gedachte

Quote

Alcoholbe­zit is verboden in dit land, ook als het al geconsu­meerd is.

Immigratieambtenaar
Volledig scherm
© Facebook

Bij de controle van de immigratieambtenaar bleek dat haar visum niet meer geldig was. Het document, waarmee ze al vaker was afgereisd naar de Verenigde Arabische Emiraten , bleek slechts geldig voor één bezoek. Voor het incident had ze het visum echter al vaker gebruikt en dat had nooit voor problemen gezorgd. De enige optie voor Ellie en haar dochter was een nieuw ticket kopen en onmiddellijk terugkeren naar Londen.

Maar dat zag Holman niet zitten, met een dochter die al zo vermoeid was van de heenvlucht. Nog eens zo'n lange reis vond ze een ondraaglijke gedachte. En dus ging ze met de immigratieambtenaar in discussie. Die vroeg haar ten slotte of ze alcohol gedronken had. ,,Een glaasje wijn tijdens de vlucht. Gratis gekregen van het Emirates-personeel", luidde het antwoord. Een strafbaar feit, oordeelde de man. ,,Alcoholbezit is verboden in dit land, ook als het al geconsumeerd is.

Holman haalde daarop haar mobiele telefoon tevoorschijn en begon hem te filmen. Zo had ze tenminste bewijs voor zijn 'onbeschofte gedrag'. Maar binnen enkele seconden stonden er een tiental agenten om haar heen. 

Lichten nooit uit
De vrouw werd naar een politiekantoor gebracht, waar ze haar bloed moest laten testen op alcoholgebruik. Daarna werd ze met haar dochter naar een kantineachtige ruimte gebracht, waar ze samen met andere gevangenen opgesloten zaten. ,,De lichten gingen er nooit uit. Er was ook geen airconditioning, dus we smolten daar weg. De bewakers lachten ons liever uit dan dat ze ons hielpen. Mijn dochter is normaal altijd het zonnetje in huis, maar toen stond ze doodsangsten uit."

Tijdens hun opsluiting kregen moeder en dochter geen hap door hun keel. ,,Het eten rook naar rottend afval. Ik heb in die drie dagen geen oog dichtgedaan. Een hoofdkussen kregen we niet en we bleven al die tijd ook in dezelfde kleren rondlopen. Onze vrienden in Dubai hadden intussen vernomen wat er ons overkomen was, maar ze mochten ons niet komen bezoeken."

Quote

Mijn vrouw is de perfecte moeder, ze zou nooit met opzet de wet overtreden.

Gary, Partner van Ellie Holman, vader van Bibi

Hartverscheurende gedachte
Haar partner Gary kreeg toestemming om Bibi op te halen en mee terug te nemen naar Londen. Maar Holman moet intussen de tijd zien te doden tot de zaak is afgehandeld, niet meer in de gevangenis, maar bij haar vrienden in Dubai.

,,Ellie en ons dochtertje in de cel, dat was een hartverscheurende gedachte", zegt Gary. ,,Mijn vrouw is de perfecte moeder, ze zou nooit met opzet de wet overtreden. Ze wilde er even tussenuit met Bibi. Naar het strand gaan en spelen in de zee, meer wilden ze niet. Hopelijk is deze misère nu snel voorbij." Hoe lang het precies gaat duren, is nog niet duidelijk. ,,Mijn paspoort ben ik kwijt tot de kwestie opgelost is, dat kan zeker nog een jaar duren", aldus Ellie.

Het incident is haar duur komen te staan. ,,De juridische kosten, de uitgaven die ik hier moet doen, mijn gemiste inkomsten... In totaal ben ik al ongeveer 30.000 pond (33.000 euro) kwijt. Mijn praktijk is gesloten, al ons spaargeld gaat eraan."

Alcohol streng verboden

In de Verenigde Arabische Emiraten is alcohol niet te koop in supermarkten of winkels. In restaurants, hotels, clubs en bars wordt het wel geserveerd. Daar wringt de schoen, oordeelt Radha Stirling, voorzitter van de Britse mensenrechtenorganisatie Detained In Dubai. ,,Het land straalt naar de buitenwereld graag uit dat alcoholconsumptie door de beugel kan. Maar een toerist mag geen spatje alcohol in zijn of haar bloed hebben. Wie via een controle betrapt wordt, gaat de cel in."

Overdreven

Het verhaal van Ellie wordt door sommigen tegengesproken. De regelgeving omtrent alcohol zou niet zo streng zijn voor 'expats' en toeristen. Bij aankomst op het vliegveld van Dubai kan alcohol gekocht worden in Duty Free winkels en er zijn enkele drankwinkels waar alcohol gekocht kan worden. Je zou wel geregistreerd moeten zijn of een licentie moeten hebben om alcohol te drinken.

Een van de mensen die reageert op het verhaal, zegt: ,,Normaal heb je hier (in Dubai - red.) een probleem als je tekeer gaat tegen aan ander persoon, ongeacht of het een ambtenaar is of iemand op straat. En vloeken en beledigingen worden hier niet geaccepteerd zoals we in Europa inmiddels als 'normaal' ervaren. Ik weet zeker dat er meer aan de hand is dan in het artikel te lezen is."