Volledig scherm
Ellie Holman en haar dochter Bibi. © Facebook

In Dubai gearresteerde 'wijndrinkster' mag naar huis

De Britse vrouw die met haar dochter (4) drie dagen in de cel zat in Dubai omdat haar visum niet helemaal in orde was en ze een glas wijn had gedronken tijdens de vlucht, mag vandaag naar huis. De autoriteiten beslisten tandarts Ellie Holman niet te vervolgen. 

Tegen de verwachtingen in mag Ellie, oorspronkelijk afkomstig uit Zweden, weer naar haar man en drie kinderen in het Engelse Kent. Ze dreigde een jaar in de Verenigde Arabische Emiraten te moeten blijven voor de definitieve afhandeling van haar zaak.

Ellie werd op 13 juli na haar vlucht met Emirates tegengehouden door een douanier omdat haar visum niet in orde zou zijn. Na een discussie vroeg de immigratieambtenaar of ze gedronken had, waarop ze positief antwoordde en de cel in vloog. Het ging om een glas wijn dat de luchtvaartmaatschappij standaard aanbiedt tijdens de maaltijd.

Valstrik

Holman reageerde vol ongeloof toen ze telefoon kreeg dat ze haar paspoort weer mocht ophalen en vrij was. ,,Ik kon het niet geloven. Ik dacht dat het een valstrik was”, zegt de tandarts, die “geschokt en blij” is dat ze terug naar huis kan en dat “deze nachtmerrie eindelijk voorbij is”. De immigratiedienst verontschuldigde zich en zei dat ze altijd welkom was om terug naar Dubai te komen.

Of ze dat nog zal doen, is hoogst twijfelachtig. Naast de emotionele schade heeft het hele avontuur haar ook aanzienlijke financiële schade berokkend. Al haar spaargeld en dat van haar familie is eraan.

Radha Stirling, voorzitter van de Britse mensenrechtenorganisatie Detained In Dubai, reageert voorzichtig positief of het nieuws van haar vrijlating. ,,Natuurlijk zijn wij blij dat de autoriteiten hebben beslist haar niet te vervolgen. Maar de zaak seponeren wil niet zeggen dat de problemen daarmee zijn opgelost. Toeristen moeten weten dat ze in de Verenigde Arabische Emiraten altijd het risico lopen opgepakt te worden voor een hele resem overtredingen, waarvan ze zelfs niet weten dat het overtredingen zijn”, aldus Stirling. 

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.