Volledig scherm

In Dubai vermiste Nederlander terecht

Een Nederlander die al 11 dagen werd vermist in Dubai, is gisteren in verwarde toestand aangetroffen in een ziekenhuis in de hoofdstad van het tot de Verenigde Arabische Emiraten behorende staatje. Onduidelijk is hoe en waarom hij daar terechtkwam.

Dat schrijft het AD. De 41-jarige Wisnu Datadin was spoorloos nadat twee mannen in gele hesjes hem na een woordenwisseling over bagage met een stewardess uit het vliegtuig haalden. Sindsdien werd dagenlang niets van de geboren Surinamer vernomen. Datadin werd op maandag 8 oktober voor het laatst gezien in het vliegtuig op de luchthaven van Dubai toen hij uit het vliegtuig werd gehaald, verklaarde zijn reisgenoot Devanand Jagesar. Zijn familie maakte zich grote zorgen. Het CDA stelde zelfs Kamervragen aan de minister van Buitenlandse Zaken.

De twee vrienden vertrokken eind september via Dubai naar Sri Lanka om daar de World Cup Cricket bij te wonen. Op de heenweg raakte de bagage van Datadin zoek, waarin zijn medicijnen zaten. 'Hij heeft die nodig voor zijn reuma en psoriasis, een huidziekte,' zegt zijn broer Krish Datadin.

Tijdens de terugvlucht naar Dubai op de bewuste maandag raakte Datadin in discussie met een stewardess over zijn bagage. Datadin vroeg zich af wat voor consequenties kwijtraken van een koffer heeft als daarin belangrijke medicatie zit. Daarop raakte hij wat geïrriteerd, omdat hij geen antwoord kreeg.

Vlak na de landing kwamen twee mannen met gele hesjes in het vliegtuig en namen Datadin mee. Op woensdag 10 oktober zouden ze terugvliegen naar Nederland. Maar daar kwam Jagesar alleen aan. Het Nederlandse consulaat in Dubai vond Datadin aanvankelijk niet. Maar gisteren was hij ineens terecht.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten of het consulaat vanaf het begin genoeg moeite heeft gedaan. Wat er de afgelopen dagen precies is voorgevallen was gisteravond nog niet bekend.