In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

videoOvidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en is vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.

De aanhouding van Guzmán leidde tot een golf van geweld en chaos in Culiacán. Gemaskerde mannen, vermoedelijk handlangers uit het kartel van Guzmán, wierpen brandende barricades op en raakten in hevige vuurgevechten verwikkeld met de Mexicaanse politie. Verspreid over de stad lagen slachtoffers op straat, sommigen in plassen bloed. Diverse voertuigen gingen in vlammen op.
Tegelijkertijd vond er een uitbraak plaats in een gevangenis en ontsnapten tussen de 20 en 30 gevangenen. De gemeente raadde de bevolking van de stad aan om binnen te blijven tot de orde was hersteld.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft gezegd dat hij later vandaag een verklaring zou afleggen over de gebeurtenissen.

Enkele uren na de aanhouding en het daaropvolgende geweld, zei de Mexicaanse minister van Veiligheid Alfonso Durazo tegen persbureau Reuters dat Ovidio Guzmán weer was vrijgelaten door de veiligheidstroepen. Volgens Durazo gebeurde dat ‘om levens te sparen’.

De 28-jarige Ovidio Guzmán wordt gezocht door de VS vanwege verschillende drugsgerelateerde criminele activiteiten, evenals zijn oudere broer Joaquín. Zij zijn twee van de vier kinderen van El Chapo uit diens tweede huwelijk. 

Hun vader, Joaquin Guzmán, oftewel El Chapo, kreeg wereldwijde bekendheid na zijn roemruchte ontsnapping vanuit een van Mexico’s best beveiligde gevangenissen. Daarna flirtte hij met Hollywood door een interview te geven aan acteur Sean Penn voor het tijdschrift Rolling Stone, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Niet lang daarna werd de Mexicaanse drugsbaron opgepakt. Momenteel zit hij een levenslange straf uit in Amerika, nadat hij schuldig werd bevonden aan het runnen van een criminele organisatie, het distribueren van drugs en het witwassen van daardoor verkregen geld.

Volledig scherm
Mexicaanse staatspolitie in de straten van Culiacán na de arrestatie van een van de zoons van El Chapo. © AFP
Volledig scherm
El Chapo. © REUTERS
Volledig scherm
Leden van het Sinaloakartel staken onder meer een bus in brand. © REUTERS
Volledig scherm
Diverse voertuigen gingen in vlammen op. © EPA
  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.