Frode Berg
Volledig scherm
Frode Berg © Screenshot TV 2

In Rusland opgepakte Noor bekent: 'Ik was spion'

Een 62-jarige Noor die in december vorig jaar in Rusland werd aangehouden op verdenking van spionage heeft bekend dat hij inderdaad een gepensioneerd medewerker is van de militaire inlichtingendienst van Noorwegen. 

Frode Berg heeft jarenlang voor het Noorse leger gewerkt als grensbewaker, maakte de advocaat van Berg bekend. ,,We weten dat wat Berg in Rusland deed deels werk voor de inlichtingendienst was, maar we zijn in de steek gelaten door degenen die hem naar Rusland gestuurd hebben'', vertelde zijn advocaat.

Ondanks zijn achtergrond in het leger heeft Berg tegen Noorse media gezegd dat hij niet wist dat hij een gevaarlijke operatie uitvoerde voor zijn land.
Berg werd in Rusland opgepakt met 3000 dollar op zak. Volgens Rusland was dat tipgeld voor informatie over de vloot nucleaire onderzeeboten van het land. De Noor riskeert een gevangenisstraf van minstens tien en maximaal twintig jaar.

 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”