In Spanje wordt seks zonder toestemming strafbaar, wat betekent dat in de praktijk?
In Spanje kan een dader binnenkort ook voor verkrachting worden vervolgd als het slachtoffer zich niet heeft verzet. Het Lagerhuis van het parlement in Madrid stemde donderdag in met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. Wat betekent dat in de praktijk?
De nieuwe wet, die donderdag werd aangenomen, maakt het mogelijk iemand te veroordelen voor verkrachting als er geen sprake is van uitdrukkelijke toestemming. Betekent dit nu dat je binnenkort je vakantieliefde in Spanje expliciet vooraf moet vragen of diegene akkoord is met seks?
Moet ik nu vooraf expliciet toestemming vragen?
Niet perse. Wie seks wil zal daarvoor vooraf toestemming moeten hebben, maar dat kan zowel in woord als ‘door middel van handelingen die, gezien de omstandigheden, duidelijk de wil van de persoon tot uitdrukking brengen.’ De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat zwijgen of passiviteit (bijvoorbeeld omdat het slachtoffer in shock raakt) niet meteen instemming betekent.
Slachtoffers hoeven niet langer te bewijzen dat ze geweld hebben ondergaan of dat ze zich hebben verzet om te bewijzen dat er sprake is van aanranding of verkrachting. Het gebruik van geweld, net als bijvoorbeeld het drogeren van slachtoffers, zijn wel verzwarende factoren die de daders een hogere straf kunnen bezorgen.
Aanleiding voor de wetswijziging was een groepsverkrachtingszaak in Spanje in 2018, waarbij het gebrek aan verzet een belangrijke rol speelde. In die zaak, La Manada, stonden vijf mannen terecht omdat zij zich in 2016 vergrepen aan een achttienjarige vrouw bij een appartementencomplex in Pamplona. Het vijftal filmde het gebeuren met hun smartphone en gebruikten deze opnames in hun verdediging, om aan te tonen dat de vrouw geen weerstand had geboden en er geen sprake was geweest van geweld. De rechter veroordeelde hen aanvankelijk niet voor verkrachting, maar voor seksueel misbruik, wat leidde tot felle protesten.
Verandert er nog meer?
Met de nieuwe wet wordt ook het concept van ‘incidentele intimidatie‘ ingevoerd in het Wetboek van Strafrecht. ‘Uitingen, gedragingen of seksuele of seksistische voorstellen’ die het slachtoffer in een ‘objectief vernederende, vijandige of intimiderende’ situatie brengen worden daarmee als een lichte overtreding beschouwd. Straffen kunnen onder meer gemeenschapswerk of boetes zijn.
Straatintimidatie - ook als die niet op de openbare weg plaatsvinden maar in bijvoorbeeld bars, op privéfeesten of bij concerten - wordt daarmee strafbaar. Het plan is goedgekeurd door het Spaanse Lagerhuis. De senaat moet echter nog met de wet instemmen, al is dat naar verwachting is slechts een formaliteit.
In welke andere Europese landen is het ja-is-ja-model ook van kracht?
Zo'n dertien andere Europese landen hanteren het ja-is-ja-model, dat uitgaat van instemming in plaats van verzet als basis voor verkrachting. In België is dat al sinds 1989 zo geregeld. Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland) stapte tussen 2003 en 2009 over. In 2021 deden Denemarken en Slovenië hetzelfde, nu gevolgd door Spanje.
Daarnaast wordt het ja-is-ja-model volgens Amnesty International onder meer gehanteerd in Luxemburg (2011), Duitsland (2016), Zweden, IJsland, Malta (2018), Griekenland (2019).
De overstap van dwang naar instemming als maatstaf voor verkrachting volgt in zekere zin het in 2014 in werking getreden Verdrag van Istanbul. Dat verdrag, dat door 46 Europese landen (waaronder Nederland) is geratificeerd, verplicht onder meer tot het strafbaar stellen van seksueel geweld zoals verkrachting en ‘het zonder wederzijds goedvinden (consent) plegen van andere seksuele handelingen met een persoon’. Polen en Turkije ratificeerden het verdrag beiden, maar stapten er later weer uit - Polen in 2020, Turkije in 2021. Nederland werkt op dit moment ook aan een nieuwe ‘sekswet’, die naar verwachting niet voor 2024 in zal gaan.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoorzitting: razende Trump wilde met aanhangers naar het Capitool, Secret Service hield hem tegen
Een oud-medewerker van het Witte Huis getuigt in een explosieve hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de razende woede van Donald Trump. Die raakt dieper in de problemen. -
PREMIUM73
Dit is waarom Duitsland géén groot stikstofprobleem heeft
Een natuurgebied in de Achterhoek omtoveren tot Duitse enclave. Daarmee willen protesterende boeren de grote verschillen in stikstofregels tussen Nederland en onze oosterburen aantonen. Maar hoe zit dat nu precies? -
Chauffeur truck met 53 dode migranten Texas had vermoedelijk drugs gebruikt
De vermoedelijke bestuurder van een vrachtwagen in Texas waarin maandag meer dan vijftig dode migranten werden aangetroffen, was onder invloed van methamfetamine toen de politie hem vond. Dat zegt Henry Cuellar, de Democratische vertegenwoordiger van het district dat het oostelijke deel van San Antonio omvat. Cuellar baseert zich daarbij op gerechtelijke documenten die hij heeft ingezien. Methamfetamine, oftewel ‘meth’, is een krachtige synthetische drug die het gedrag van de gebruiker sterk beïnvloedt. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Canadese pop-radiozender draait non-stop Rage Against the Machine na plots ontslag dj's
Een Canadese radiozender die normaal gesproken uitsluitend radiovriendelijke popmuziek afspeelt, verbaast vriend en vijand door al de hele dag (!) een snoeihard rockliedje te draaien. Het gaat om het iconische protestliedje Killing in the Name Of van Rage Against the Machine. Een verklaring voor de actie is er nog niet, al zou het ontslag van enkele dj’s er mee te maken hebben.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Spaans parlement scherpt wet aan: alleen seks na instemming
Spanje heeft volgens de minister van Gelijkheid, Irene Montero, een grote stap gezet in de aanpak van ‘seksuele terreur en de cultuur van verkrachting’. Het lagerhuis van het parlement in Madrid stemde donderdag in met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.