Volledig scherm
Andrew Brunson © AFP

In Turkije vrijgelaten Amerikaanse predikant is al op weg naar huis

UpdateDe Turkse rechter heeft het huisarrest en andere beperkingen die van kracht zijn tegen de aangeklaagde Amerikaanse predikant Andrew Brunson opgeheven. Brunson - die werd verdacht van betrokkenheid bij de couppoging in 2016 - mag het land nu verlaten en zit al in het vliegtuig op weg naar huis. 

Brunson kreeg vandaag van de Turkse rechter drie jaar cel opgelegd. Maar hij hoeft de rest van die straf niet uit te zitten omdat hij al een tijd in voorarrest heeft vastgezeten. De Amerikaanse predikant is al op weg naar de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse president Donald Trump meldt op Twitter dat zijn vrijlating een feit is. ,,Hij zal snel thuis zijn.'' Advocaat Jay Sekulow liet namens Brunsons familie weten dat hij zelfs al in een vliegtuig zit. ,,We zijn de president, leden van het Congres en diplomatieke leiders dankbaar voor hun druk op Turkije om predikant Brunson vrij te laten'', aldus de raadsman in een verklaring. Hij spreekt van 'een belangrijke overwinning voor Brunson en zijn familie.'

Brein

Brunson, die al twintig jaar in Turkije woont, werd in 2016 opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Hij wordt verdacht van banden met Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de Turkse regering het brein is achter de couppoging.

De gevangenschap van Brunson heeft geleid tot hoogoplopende diplomatieke spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten. Eerder deze week suggereerden bronnen rond de Amerikaanse regering al dat Washington en Ankara afspraken hadden gemaakt die tot zijn vrijlating zouden leiden.

 1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

  Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

  Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.