Volledig scherm
Een hindoe eert een koe bij de rivier Sangam in Allahabad, India. © REUTERS

India: man gelyncht nadat hij een koe slachtte

In India is een man vermoord omdat hij een koe of stier zou hebben geslacht. Hij werd aangevallen door dorpsbewoners in Madhya Pradesh en doodgeslagen. Het slachtoffer, volgens diverse media een moslim, stierf in het ziekenhuis. Zijn chauffeur raakte zwaargewond. 'Koebescherming' eist de laatste jaren veel levens in India.

Dat meldt de lokale zender NDTV.

Het slachten van rundvee is verboden in de meeste Indiase staten, omdat de koe een heilige status heeft. Toen twee dorpsbewoners de mannen met vee zagen lopen, trommelden ze wat vrienden op en sloegen op de mannen in. Toen de politie ter plaatse kwam troffen ze de slachtoffers, Riyaz Khan en Shakeel Maqbool, zwaargewond aan. Khan stierf in het ziekenhuis. Vier mannen zijn aangehouden.

Bij de plek waar de slachtoffers werden aangetroffen, vond de politie ook een gedode stier en zakken met rundvlees aan. Op het doden van runderen staan in de staat in het noordoosten van India zware straffen, tot wel zeven jaar gevangenisstraf.

Eigenrichting

De autoriteiten in India maken zich zorgen over de eigenrichting die gepaard gaat met het beschermen van koeien. Mensen vallen vermeende slachters zelf aan, in plaats van naar de politie te stappen. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor, stelt onder meer Human Rights Watch. Oorzaak zou een hernieuwd zelfbewustzijn onder hindoe's zijn, veroorzaakt door de overwinning van de Bharatiya Janata-partij bij de verkiezingen van 2014. 

'Koebescherming' zou sindsdien al aan meer dan tien mensen, voornamelijk moslims, het leven hebben gekost, stelt Human Rights Watch. 

Volledig scherm
Een koe bij een tempel in India. © REUTERS
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.