Yeti, tekening door Stefano Maugeri.
Volledig scherm
Yeti, tekening door Stefano Maugeri. © Stefano Maugeri

Indiaas leger: ‘We hebben voetafdrukken van een yeti gevonden’

Bergbeklimmers van het Indiase leger zeggen in het Himalayagebergte een voetafdruk gevonden te hebben die afkomstig zou zijn van een yeti. De mysterieuze, grote voetafdrukken zijn gevonden bij een kamp nabij Mount Makalu, op de grens van Tibet en Nepal.

Volgens eeuwenoude en vrijwel onuitroeibare Nepalese verhalen leeft de yeti op de besneeuwde toppen van de Himalaya, maar in wetenschappelijke kringen wordt het bestaan van zo'n verschrikkelijke sneeuwman afgedaan als mythe.

In een tweet met foto's zegt het Indiase leger op voetafdrukken te zijn gestuit van 81 bij 38 centimeter. ,,Voor de eerste keer heeft een team bergbeklimmers van het Indiase leger voetafdrukken van de mythische yeti gezien. Deze sneeuwman is in het verleden alleen gezien in Makalu-Barun National Park”, schrijft het leger.

Afgelegen wildernis

Hoe een mythisch beest voetafdrukken kan achterlaten, maakt het leger niet duidelijk. Het nationaal park waar het leger over spreekt, is een afgelegen wildernis waar onderzoekers op zoek zijn gegaan naar de yeti. In 2008 meldden Japanse bergbeklimmers dat ze grote voetstappen hadden gezien, waarvan ze geloofden dat ze van een yeti waren. Maar hoewel ze camera’s en telescopen bij zich hadden, legden ze het beest niet vast.

Onderzoekers hebben tot op heden maar weinig bewijs gevonden voor het bestaan van de yeti. In 2017 concludeerde een groep experts dat voetafdrukken en haren die gevonden waren meestal afkomstig zijn van beren.