Volledig scherm
Een derde van de Indiërs leeft onder de armoedegrens. © ap

Indiërs woedend over grote investering in standbeeld

Vele Indiërs zijn boos omdat de regering in Delhi in haar begroting een potje van twee miljard roepie (24,2 miljoen euro) opzijzet om het grootste standbeeld ter wereld te bouwen. Zij vinden dat dat geld beter kan worden besteed aan bestrijding van de armoede in het land. Een derde van de Indiërs, 400 miljoen mensen, leeft onder de armoedegrens.

De lokale minister van Financiën Arun Jaitley gaf vandaag meer uitleg bij de begroting. Zo zal de nieuwe hindoenationalistische regering bijna 25 miljoen euro steken in een 182 meter hoog beeld van de Indiase onafhankelijkheidsleider Sardar Vallabhbhai Patel. Het beeld wordt gemaakt van brons en ijzer.

Commentatoren vonden het niet kunnen dat het beeld meer geld kost dan het budget voor de veiligheid van vrouwen (18 miljoen euro) bevat. Het land wordt namelijk door groepsverkrachtingen geteisterd. Slechts twaalf miljoen meisjes gaan naar school.

Twee keer zo groot als Statue of Liberty
Het geplande standbeeld, de Statue of Unity, is tweemaal zo groot als het vermaarde Statue of Liberty in New York. De stenen variant van de onafhankelijkheidsleider komt op een eilandje in de Narmada-rivier in zijn deelstaat van afkomst, Gujarat.

Patel - in het Hindi bekend als 'Lohpurush' (IJzeren Man) - was één van de stichters van het onafhankelijke India. Hij was de allereerste Indiase minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van Jawaharlal 'Pandit' Nehru.

Het Patel-project is een stokpaardje van nieuwbakken premier Narendra Modi. Die was voor zijn nationale verkiezingsoverwinning in mei premier van Gujarat.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement