Volledig scherm
Studenten van de universiteit van Soerabaja tijdens een opstand eerder deze maand © AFP

Indonesië sluit internet Papoea af na onrust

De Indonesische autoriteiten hebben de toegang tot internet in Papoea afgesloten. Dat is gebeurd uit vrees dat de stroom aan beledigende en racistische online-boodschappen voor nog meer onrust gaat zorgen. De etnische bewoners van Papoea zijn het doelwit van allerlei racistische beledigingen en bedreigingen op internet.

De onrust uitte zich afgelopen week onder meer door een gevangenisopstand waarbij meer dan 250 gevangenen uitbraken. Aanleiding voor de opstand was het oppakken van 43 studenten uit West-Papoea bij de universiteit van Soerabaja op Java. Zij zouden een Indonesische vlag in brand hebben gestoken. De politie schoot met traangas en zou de studenten voor ‘apen’ hebben uitgemaakt.

In diverse plaatsen in West-Papoea braken deze week rellen uit. In de hoofdstad van West-Papoea, Manokwari, werd het lokale parlementsgebouw door brand in de as gelegd.

Onder de Papoea’s die het westen van Nieuw-Guinea bewonen, is al tientallen jaren een beweging actief die streeft naar onafhankelijkheid van Indonesië.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.