Volledig scherm
De GIF-app van Tenor ligt in Indonesië aan banden. © REUTERS

Indonesië zet Whatsapp op zwart om seksueel getinte GIFjes

De Indonesische overheid dreigt het populaire telefoonprogrammaatje Whatsapp de mond te snoeren. Autoriteiten zeggen de toegang tot de berichtenapp te zullen blokkeren als de makers ervan niets doen aan alle seksueel getinte inhoud. Om te beginnen heeft het Ministerie van Communicatie providers opgeroepen om domeinnamen van mediabedrijf Tenor te blokkeren. Tenor biedt via Whatsapp bewegende plaatjes aan, zogenaamde GIFs. 

Sexy Chat GIF by Fragmento Universo - Find & Share on GIPHY

fragmento universo is a film studio run by the union of two creative minds, located in Madrid, Spain. They are specialized in lo-fi visuals.

Bewegende plaatjes met aanstootgevende inhoud mogen niet meer in Indonesië

Whatsapp, dat eigendom is van Facebook en veelgebruikt in het Aziatische land, mocht inmiddels al drie oproepen tot verwijdering van de 'aanstootgevende' beeldjes ontvangen. Het bedrijf heeft tot woensdag de tijd gekregen aan het bevel gehoor te geven. Doet Whatsapp dat niet, dan gaat de app op zwart, zo verklaarde ministeriewoordvoerder Abrijani Pangerapan tijdens een persconferentie gisteren.

In juli blokkeerde Indonesië de webversies van chatapp Telegram, dit wegens de aanwezigheid van praatgroepen voor IS-aanhangers. De blokkade werd deels verwijderd, nadat medeoprichter van Telegram, Pavel Durov, het land in augustus bezocht en beloofde zich in te spannen om radicale inhoud te verwijderen.

Berichten versleuteld

Charlene Chian, woordvoerder van Facebook in Azië, zei in een reactie dat Whatsapp gebruikers via andere aanbieders naar geanimeerde plaatjes laat zoeken en plaatsen. Door de versleuteling van berichten op de app, de zogenaamde encryptie, zou het voor het bedrijf onmogelijk zijn communicatie te monitoren.

,,We hebben de Indonesische overheid geadviseerd om samen met deze aanbieders naar de bewuste content te kijken'', aldus Chain. Ongeveer negentig procent van de Indonesische bevolking is moslim. Het land kent daarom strikte regels en wetten tegen pornografie. De overheid controleert het internet streng op aanstootgevend materiaal.

Homo-emoji's verboden

Quote

Dergelijke content is niet toegestaan in Indonesië vanwege de cultuur en de religieuze normen

Overheidswoordvoerder

Vorig jaar kwam Indonesië ook met een verbod op het gebruik van gay-emoji’s. De kleurijke plaatjes, die als reactie op en in berichten kunnen worden geplaatst, moesten door berichtendiensten als Whatsapp, Facebook en Twitter terstond worden verwijderd. Het ging daarbij om emoji’s van regenboogvlaggetjes en figuurtjes van hetzelfde geslacht die elkaar handen vasthouden.

Hoewel homoseksualiteit in het land niet verboden is, zouden de digitale stickertjes ‘aanstootgevend voor kinderen zijn’. ,,Dergelijke content is niet toegestaan in Indonesië vanwege de cultuur en de religieuze normen. De beheerders van de apps moeten dat respecteren." Niet gehoor geven aan verbod zou aanbieders eveneens op een blokkering komen te staan.

Blokkade omzeilen

Volledig scherm
Ook het gebruik van emoji's wordt streng gecontroleerd. © AFP

In veel gevallen is het ontlopen van een dergelijke blokkade een koud kunstje. Diverse aanbieders voorzien in apps die het dataverkeer via een onafhankelijke server, vaak in het buitenland, laten lopen. Een dergelijke VPN-verbinding (virtual private network) doet het voorkomen alsof de gebruiker zich op een andere locatie bevindt, waardoor overheidsbemoeienis wordt vermeden.

Als reactie op het trucje is ook weer VPN-detectie ontwikkelt, dat voorkomt dat een gebruiker zich virtueel verschuilt. Helemaal waterdicht is die methode echter niet, en kan dus ook weer worden omzeilt. In sommige landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, is het gebruik van een VPN-verbinding daarom verboden. Overtreding wordt bestraft met forse boetes. 

Lees ook:

Eindelijk: Whatsapp maakt verwijderen appjes mogelijk

Geen whatsappende tafelgenoten meer dankzij nieuwe Google Wifi