Indonesische politie scheert haar van punkers

De Indonesische politie heeft het haar van tientallen punkrockers afgeschoren en hun piercings in beslag genomen. Daarna werden de 65 jongeren, die een concert bijwoonden, in een rivier geduwd waar ze spiritueel werden gereinigd. Volgens de politie vormen de jeugdige punkers een bedreiging voor de islamitische waarden.

Politiechef Iskandar Hasan liet hun 'afschuwelijke' kleding vervangen en gaf hen ook nog een tandenborstel. De 59 jongens en 6 meisjes moesten vervolgens naar de politieschool waar ze gedurende tien dagen 'mentale en spirituele' begeleiding kregen. Pas daarna mochten ze terug naar huis keren.

De autoriteiten in de Indonesische provincie Atjeh proberen er al langer strikte islamitische waarden in te voeren. Het is ook de enige provincie van het land waar de sharia van kracht is. Overspel wordt er bestraft met steniging, homoseksuelen worden in de gevangenis gegooid of bestraft met zweepslagen, en de hoofddoek is verplicht voor vrouwen.

Politiechef Hasan zegt niets verkeerd te doen. 'We folteren niemand. We schenden de mensenrechten niet. We proberen de jongeren gewoon terug op juiste morele pad te brengen.'