Volledig scherm
Onder anderen Stevie Wonder bracht een eerbetoon aan Aretha Franklin tijdens de begrafenisplechtigheid in de Greater Grace Temple in Detroit. © AFP

Indrukwekkend afscheid van Queen of Soul Aretha Franklin

Vrienden, familie en duizenden fans bewezen Aretha Franklin vrijdag de laatste eer en vierden het leven van de zangeres. De zeven uur durende uitvaartplechtigheid voor de overleden Amerikaanse zangeres - 'de stem van een generatie'- was in de Greater Grace Temple in de stad Detroit. 

Het lichaam van de zangeres lag in een met goud belegde massief bronzen kist met daarop haar naam en haar officieuze titel Queen of Soul gegraveerd.

Onder meer oud-president Bill Clinton, zanger Smokey Robinson en dominee Jesse Jackson gaven een toespraak. Ook werden er songs van The Queen of Soul gezongen door Chaka Khan, Faith Hill, actrice Jennifer Hudson en Ariana Grande, die een vurige uitvoering gaf van Natural Woman, een van de grootste hits van Aretha. Bill Clinton omschreef Aretha als "de stem van een generatie".

Volledig scherm
Ariana Grande zingt tijdens de uitvaartplechtigheid van Aretha Franklin. © REUTERS

De gasten moesten het nodige geduld en zitvlees hebben. De plechtigheid duurde meer dan zeven uur, begon met een klein uur vertraging en liep ook nog eens flink uit. De eerste gasten waren bovendien al twee uur voor aanvang binnen. Het was voor de genodigden uitdrukkelijk verboden hun telefoon te tonen of te gebruiken. ,,Wie betrapt wordt zal worden begeleid naar de uitgang," zo werd de gasten medegedeeld.

Volledig scherm
Jennifer Hudson treedt op tijdens de plechtigheid. © AFP

Buiten de kerk verzamelden zich naar schatting ongeveer 12.000 mensen die de dienst van dichtbij wilden bijwonen, maar voor wie binnen geen ruimte was. Ze volgden de dienst buiten op grote beeldschermen. Een groot aantal beroemdheden en voormalig collega's waren aanwezig. Onder hen Diana Ross, Barbra Streisand en Tony Bennett.

Het lichaam van Franklin zal worden bijgezet in het familiegraf op de Woodlawn begraafplaats in Detroit. De Queen of Soul overleed twee weken geleden.

Volledig scherm
De massief bronzen kist. © EPA