Volledig scherm
Inés Zorreguieta samen met haar moeder Maria del Carmen tijdens een bezoek aan de Katholieke Universiteit van Argentinië. © ANP

'Inés Zorreguieta in appartement gevonden door moeder'

Inés Zorreguieta (33) is in de slaapkamer van haar appartement gevonden door een vriendin, die samen met Inés' moeder Maria del Carmen Cerruti een kijkje ging nemen toen de hele dag telefoontjes niet werden beantwoord. Dat blijkt volgens de Argentijnse autoriteiten uit een eerste onderzoek.

Volledig scherm
Exterieur van het huis van Ines Zorreguieta, de op tragische wijze overleden jongste zus van koningin Maxima. © ANP

Daarna zijn meteen de hulpdiensten ingeschakeld en is het lichaam overgedragen aan een forensisch onderzoeksinstituut.

De onderzoekers laten verder weten dat de dood van de jongste zus van koningin Máxima geen misdrijf was. Het stoffelijk overschot is meegenomen voor autopsie, zoals gebruikelijk bij het vermoeden van zelfdoding.

Inés was een van de zeven kinderen van Jorge Zorreguieta. Hij verwekte bij zijn eerste vrouw drie dochters (Maria, Angeles en Dolores) en bij zijn tweede echtgenote twee dochters en twee zoons (Máxima, Inés, Martin en Juan). 'Inesita' zoals de jongste zus van Máxima door intimi werd genoemd, leed aan depressies.

Thesis over zelfmoord

De jongste 'volle' zus van koningin Máxima studeerde psychologie aan de universiteit van Belgrano in Buenos Aires. In die tijd schreef ze een thesis over zelfmoord en wat vrouwen ertoe bracht die stap te zetten, zoals relatiecrises. De titel van het stuk: 'Genderverschillen in zelfmoord en gerelateerd gedrag'. Inés beschreef onder meer dat meer mannen dan vrouwen zelfmoord plegen en hoe hun pogingen ook vaker slagen dan die van vrouwen.

Ze studeerde af met 9,5 op tien punten, werkte tussen 2009 en 2011 bij de VN in Panama (Human Resources en Communicatie) maar keerde in 2012 terug naar Argentinië vanwege een scheiding van haar toenmalige partner.

In die tijd dook haar naam voor het eerst op in de Argentijnse media. Die berichtten dat ze werd behandeld voor eetstoornissen en depressiviteit. 

Rouwadvertentie president

President Mauricio Macri van Argentinië heeft zijn medeleven betuigd aan Máxima. Hij plaatste een rouwadvertentie, waarin hij zegt ,,Máxima en de hele familie te vergezellen op dit trieste moment''. Inés Zorreguieta had via Macri een baan gekregen.

Het koninklijk gezin wordt vandaag rond 11.00 uur Nederlandse tijd in Buenos Aires verwacht. Máxima zegde gisterochtend na het horen van het droevige nieuws meteen al haar verplichtingen af

Zit jij in de knoop met jezelf of heb je vragen over zelfdoding? Kijk dan op 113.nl of bel 0900-0113.

Volledig scherm
De rouwadvertentie van president Mauricio Macri werd vandaag geplaatst in La Nacion. © La Nacion
Volledig scherm
Inés Zorreguita tijdens de doop van Prinses Ariane, de jongste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. © ANP
Volledig scherm
Inés Zorreguieta als dreumes (linksonder) en Máxima als puber (rechtsboven), met hun broers en vader Jorge. © AP
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.