Instagram-influencer onder vuur na ‘licht bewerken’ van foto's: ‘Ze beïnvloedt het weer én haar volgers’

VIDEODe op Instagram razend populaire reisblogster Tupi Saravia is in een storm van kritiek terechtgekomen nadat een oplettende volger opmerkte dat de wolken op haar verschillende foto’s wel heel goed op elkaar leken. Hij plaatste de foto’s op Twitter, waar ze intussen viraal gingen. De influencer van Argentijnse afkomst zelf ziet het probleem niet en zegt dat ze nooit heeft verzwegen dat ze haar posts bewerkte. Ze vindt dat dat hoort bij de artistieke vrijheid van een fotograaf.

De Argentijnse Tupi Saravia heeft al bijna 300.000 volgers vergaard op haar Instagramaccount, waarmee ze door middel van sponsoren veel geld verdient. Ze plaatst geregeld foto’s van haar verre reizen naar alle uithoeken van de wereld. Op die kiekjes poseert de jonge vrouw steeds breedlachend bij imposante gebouwen, op kleurrijke marktjes of onder een stralende hemel.

En dat laatste viel Twitteraar Matt Navarra op. Toen hij door haar foto’s begon te scrollen, merkte hij op dat dezelfde wolkenhemel erg vaak terugkwam. Hij plaatste de opmerkelijke vaststelling op Twitter, en daar werden ze al meer dan 30.000 keer geliket.

Op Twitter zijn de reacties verdeeld. Sommigen reageren kwaad en vinden het ontoelaatbaar dat een persoon met zoveel volgers de waarheid niet correct weergeeft. ,,Alle foto’s vervalsen!? Ik zie dat ook andere gebruikers dat doen, als fotograaf kan ik dit niet uitstaan”, schrijft een gefrustreerde volger. ,,Ze kan dus zowel volgers als het weer beïnvloeden”, zegt een ander twitteraar dan weer lachend.

Andere gebruikers vinden het normaal dat ze haar foto’s bewerkt. ,,Dit is een gangbare praktijk bij bijna alle relevante merken. Dit is de minst slecht bedoelde en zachtste vorm van inhoudelijke manipulatie die er bestaat” verdedigt een volger haar.

Artistieke vrijheid

Op haar account verweert Tupi Saravia zichzelf zich tegen de felle kritieken. Ze zegt nooit verborgen te hebben dat ze haar foto’s aanpaste. In haar Instagram-workshops leert ze de mensen ook hoe je foto’s kan bewerken, en op Instagram deelde ze eerder al dat ze Quickshot gebruikt om haar foto’s te verbeteren.

Tupi Saravia ziet het probleem niet van het bewerken van foto’s. Volgens de influencer is dat de artistieke vrijheid van fotografen. ,,Ik ben zelfs de eerste die de grap maakt dat het de wolken zijn die mij over de hele wereld volgen”, voegt ze nog toe.

Volledig scherm
Een van de bewerkte foto’s met de bewuste wolken. © Instagram/@tupisaravia
  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.