Juan Guaidó staat de media te woord. Naast hem zijn vrouw Fabiana Rosales en op zijn schouder hun dochtertje.
Volledig scherm
Juan Guaidó staat de media te woord. Naast hem zijn vrouw Fabiana Rosales en op zijn schouder hun dochtertje. © REUTERS

Interim-president Venezuela: politie intimideert mijn gezin

De zelfverklaarde interim-president van Venezuela heeft de politie in het berooide Zuid-Amerikaanse land vandaag openlijk beschuldigd van intimidatie. ,,Mocht mij of mijn dochtertje van 20 maanden iets overkomen dan houd ik president Nicolás Maduro verantwoordelijk’’, verklaarde Juan Guaidó.  

De intimidaties zijn volgens Guaidó het werk van de FAES (Fuerza de Acción Especial), een speciale interventie-eenheid van de Venezolaanse politie. ,,Leden van deze eenheid houden zich op bij mijn woning en vragen waar mijn vrouw is. De dictatuur denkt op dit moment dat ze erin zal slagen ons te intimideren’’, verklaarde de interim-president vergezeld door vrouw en kind bij de universiteit van Venezuela in Caracas. 

Hij vergaderde er met aanhangers over hun ‘Plan País’ dat Venezuela uit de crisis moet helpen. 

,,Zo meteen ga ik naar huis om te zien wat de FAES wil’’, vervolgde de 35-jarige oppositieleider. Hij riep diplomaten, parlementsleden en aanhangers op hem te vergezellen zodat ze de aanwezigheid van de speciale politie-eenheid met eigen ogen zouden kunnen constateren.  

VS en OAS

,,Degenen die de democratie proberen te saboteren en Guaidó aanvallen, zullen de gevolgen ondervinden’’, zei de Amerikaanse John Bolton, Trumps Nationale Veiligheidsadviseur in een reactie.   

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) Luis Almagro veroordeelde vandaag in krachtige bewoordingen de “intimidaties” van Juan Guaido en familie “door de repressieve krachten van de dictatuur” in Venezuela.

,,Dit is de ‘dialoog’ van Nicolas Maduro ... laten we hopen dat geen democratisch land of organisatie zijn voorbeeld volgt”, zei Almagro. Hij erkende  Guaidó vorige week al als waarnemend president. Venezuela stapte in april 2017 uit de OAS. 

Het hooggerechtshof van Venezuela besliste eergisteren dat Juan Guaidó het land niet mag verlaten. Ook werden op verzoek van de procureur-generaal de banktegoeden van de oppositieleider bevroren.

Europees Parlement

Parlementsvoorzitter Juan Guaidó riep zichzelf vorige week woensdag uit tot interim-president van Venezuela. Het Europees Parlement erkende hem vandaag in die hoedanigheid. Een ruime meerderheid van de Europarlementariërs (439 tegen 104) riep de EU en haar lidstaten op dat ook te doen, tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Het parlement veroordeelt het geweld van de afgelopen dagen, waarbij tientallen doden vielen. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani riep president Nicolás Maduro vorige week al op te vertrekken gezien de algehele malaise in het Zuid-Amerikaanse land. Zijn verkiezing wordt alom als onrechtmatig gezien.

Nederland

Nederland en onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië zeiden zaterdag bereid te zijn oppositieleider Guaidó te erkennen als er voor komende zondag geen verkiezingen worden aangekondigd. Maduro verzet zich echter tegen een nieuwe presidentsrace.

Venezuela staat later op de dag op de agenda bij overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Boekarest. Zij benadrukten eerder dat parlementsvoorzitter Guaidó in tegenstelling tot Maduro wettig en democratisch is gekozen.

De Verenigde Staten, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen hebben Guaidó al erkend als interim-staatshoofd.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”