Volledig scherm
Australische en Nederlandse onderzoekers bij een wrakstuk van het vliegtuig op de crashsite, begin augustus. © epa

Internationaal team gaat crash MH17 onderzoeken

Er komt een internationaal onderzoeksteam dat de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne gaat onderzoeken. Dat hebben Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië besloten. Het team krijgt hulp van het Europese orgaan voor justitiële samenwerking Eurojust, zo meldt het landelijk parket.

De autoriteiten van de betrokken landen ondertekenden begin augustus al een overeenkomst over de oprichting van een internationaal onderzoeksteam maar het openbaar ministerie maakte het nieuws pas vanmiddag bekend.

Landelijk parket
Het landelijk parket gaat de werkzaamheden van het gemengde onderzoeksteam coördineren. Het Joint Investigation Team (JIT) zoals de Engelse benaming luidt, onderschrijft resolutie 2166 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarmee belooft het een volledig, diepgaand en onafhankelijk internationaal onderzoek naar de vliegramp. 

Voornoemde resolutie roept alle landen en actoren in de regio op tot volledige samenwerking met het onderzoeksteam inclusief het verlenen van ongehinderde toegang tot de crashsite. 

Informatie en deskundigheid delen
De internationale samenwerking binnen het team maakt het volgens het landelijk parket mogelijk om gezamenlijk informatie en bewijsmateriaal te verzamelen en te delen. Hetzelfde geldt voor deskundigheid en kennis zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van forensisch en digitaal onderzoek. 

De autoriteiten van Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne werken al nauw samen met die van het Verenigd Koninkrijk, de Filipijnen, Duitsland, Italië, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië en de Verenigde Staten van wie eveneens onderdanen in het gecrashte vliegtuig zaten.

Strafrechtelijke onderzoeken
Naar de vliegramp lopen al strafrechtelijke onderzoeken in Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne. Nederlandse en Australische speurders en deskundigen, inclusief een Nederlandse officier van justitie, zijn aanwezig in Oekraïne, zo luidt het in het persbericht van justitie.

Vlucht MH17 stortte op 17 juli neer in het oosten van Oekraïne tijdens een vlucht van Amsterdam naar Singapore. De Boeing 777-200 werd vermoedelijk geraakt door een luchtdoelraket. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen 196 mensen met de Nederlandse nationaliteit. In het gebied is een pro-Russische opstand gaande. De gevechten en onveilige situatie bemoeilijken het onderzoek naar de vliegramp.