Volledig scherm
© Kay Nietfeld/dpa

Invallen in Duitsland wegens dreigende terreurdaad

In een actie tegen een groep Tsjetsjeense terreurverdachten hebben de Duitse autoriteiten in diverse deelstaten invallen gedaan. Het gaat om verdachten in de leeftijd van 23 tot 28 jaar die bezig waren om doelen voor een aanslag te selecteren, aldus Duitse media.

Justitie sprak eerder van een dreigende ‘staatsgevaarlijke gewelddaad'. Dat is de gebruikelijke omschrijving voor een geplande terreurdaad. De verdachten zouden een islamistisch gemotiveerde terreurdaad voorbereiden.

Justitie kwam de groep op het spoor toen bij een politiecontrole ‘uitgesproken beelden’ werden aangetroffen op een mobiel telefoon. De eigenaar van het toestel, een Tsjetsjeniër, werd aangehouden. In zijn woning werden contant geld, slag- en steekwapens gevonden.

Volgens justitie waren er invallen in Berlijn, Brandenburg, Noordrijn-Westfalen und Thüringen. De invallen werden gedaan door ongeveer 180 mensen. Er is één arrestatie verricht in Ludwigsfelde, nog eens twee mannen werden aangehouden in Berlijn tijdens een inval in een huis met zes verdiepingen. 

De huiszoekingen van vandaag moeten duidelijkheid scheppen over de aard van de dreiging. Er is vooralsnog geen concreet bewijs aangetroffen voor een op handen zijnde aanslag.