Archiefbeeld
Volledig scherm
Archiefbeeld © AP

‘Investeringen bedrijven moeten verdubbelen om doelen klimaatakkoord Parijs te halen’

De grote concerns in Europa hebben vorig jaar 124 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. Volgens onderzoekers is dat bedrag volstrekt niet toereikend. Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, zouden deze investeringen dubbel zo hoog moeten zijn, zo schrijft de Volkskrant.

De cijfers komen van CDP, een Britse organisatie die informatie over het klimaatgedrag van het bedrijfsleven verzamelt. Voor het onderzoek werden 882 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa onder de loep genomen. Het is voor zover bekend het eerste onderzoek naar de vraag wat bedrijven investeren om de klimaatdoelen te halen.

Van de in totaal 124 miljard die werd geïnvesteerd ging 65 miljard euro naar onderzoek en 59 miljard naar investeringen in machines, productie en infrastructuur. Dat komt overeen met 12 procent van de totale investeringen van de onderzochte bedrijven. Dat zou volgens het CDP 25 procent moeten zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen, namelijk nul uitstoot in 2050.

De onderzochte bedrijven stoten nu samen wereldwijd 3,2 miljard ton CO2 uit, wat overeenkomt met driekwart van de totale Europese uitstoot, inclusief transport, verwarming en industrie. 

Europese bedrijven doen het desondanks ook weer niet heel erg slecht. 85 bedrijven kregen de hoogste score voor hun klimaatbeleid. In die erelijst staan ook enkele Nederlandse bedrijven: ING, KPN, Philips, BAM Groep, Signify (vroegere Philips Lighting) en Unilever (half Brits). De Franse bedrijven zijn het best vertegenwoordigd in de erelijst, met hoge scores voor Danone en L’Oréal, zo schrijft de krant.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.