Invloedrijke Pakistaanse activiste (37) dood aangetroffen in Canada: 'Mijn vrouw zou doelwit zijn’
Een vooraanstaande mensenrechtenactiviste uit Pakistan is gisteren dood aangetroffen in haar woonplaats Toronto. De 37-jarige Karima Baloch raakte afgelopen weekend vermist na een wandeling. De doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Volgens haar echtgenoot werd de Pakistaanse al langere tijd bedreigd. Amnesty International roept de Canadese politie op om uitgebreid onderzoek te doen.
De 37-jarige Karima Baloch staat op het gebied van mensenrechten in de top honderd van meest invloedrijke en inspirerende vrouwen, meldt BBC. Ze vergaarde landelijke bekendheid met haar forse, aanhoudende kritiek op het beleid in Balochstan, een van de armste en minst ontwikkelde provincies van Pakistan. Er zijn meerdere gewapende groeperingen actief in de regio, onder meer de Pakistaanse Taliban en een onafhankelijkheidsgroepering.
In 2016 moest Baloch vanwege bedreigingen en intimidatie haar land ontvluchten. Ze kreeg asiel in Canada en zette haar werk vanuit Toronto door. Baloch sprak regelmatig op conferenties, sprak de media toe en woonde protestbijeenkomsten bij in Canada.
Vermissing
Afgelopen weekend vertrok Baloch voor een wandeling van huis, zoals ze wel vaker deed. Ze keerde echter niet terug, waarop haar echtgenoot alarm sloeg. Een dag later werd haar levenloze lichaam in de buurt van een rivier aangetroffen. Volgens de politie zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat het om een misdrijf gaat, maar daar wil haar echtgenoot niets van weten.
,,Ik kan niet geloven dat het een daad van zelfmoord is”, zegt Hammal Haider, ook een Pakistaanse activist die in ballingschap leeft, tegen The Guardian. ,,Karima was een sterke vrouw en ze ging met een goed humeur het huis uit. We kunnen een misdrijf niet uitsluiten, aangezien ze werd bedreigd.” Ook Haider werd naar eigen zeggen ernstig bedreigd.
Zo kreeg hij een maand geleden via sociale media verontrustende berichten binnen nadat hij een kwestie van mensenrechtenschendingen en militaire operaties in Balochistan aan de orde had gesteld. „Er is mij verteld dat mijn broers en vrouw het doelwit kunnen zijn. Ik heb de berichten niet serieus genomen. We krijgen vaker zulke trollen en bedreigingen als we het hebben over mensenrechtenschendingen.”
Amnesty International
Lateef Johar, ook activist en een goede vriend van het slachtoffer, gelooft eveneens niet dat Baloch zelf uit het leven is gestapt. Hij sprak het slachtoffer afgelopen vrijdag nog. ,,Ik denk niet dat dit een ongeluk of zelfmoord is. We voelen ons hier allemaal bedreigd.” In een verklaring reageert Amnesty International terneergeslagen op het nieuws. ,,Het overlijden van activist Karima Baloch is zeer schokkend en moet onmiddellijk en effectief worden onderzocht. De daders moeten voor de rechter worden gebracht.” De progressieve Pakistaanse beweging Balochistan National Movement (BNM) kondigde een rouwperiode van veertig dagen aan om Baloch een laatste eer te bewijzen.
Baloch is de tweede dissident uit Balochistan die dit jaar dood wordt aangetroffen. In mei werd Sajid Hussain, een journalist die schreef over mensenrechtenschendingen in Balochistan, dood aangetroffen in een rivier in Zweden, waar hij asiel had aangevraagd na doodsbedreigingen in eigen land. De Zweedse autoriteiten gaan vooralsnog niet uit van een misdrijf. Nabestaanden zijn niet overtuigd van het onderzoek en hebben het dossier opgevraagd. Die zaak is nog in behandeling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
79
Poetin zou ons met z’n gas bij de ballen grijpen. Waarom is dat niet gebeurd?
-
Britse pers in oorlog met conservatieve partij: met uitdagen van ‘tabloids’ graven Tories eigen graf
De Britse Conservatieve Partij speelt met vuur door een grote ruzie te ontketenen met de boulevardpers. De partij vraagt 160 euro aan journalisten voor toegang tot haar jaarlijkse congres. Een mediacoalitie, onder wie de tabloids, dreigt het evenement te boycotten. -
Waarom escaleert de situatie in Kosovo? Oude wonden, haatpropaganda en politiek opportunisme
In Kosovo staan de verhoudingen tussen Serviërs en Kosovaren weer op scherp. De Servische tennisser Novak Djokovic mengde zich in het conflict met politieke uitspraken tijdens het grandslamtoernooi in Parijs. -
11
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUMCaffè Greco
Oudste kroeg Rome dreigt te verdwijnen: eigenaar eist huur van 60.000 euro
-
-
-
Doodgewaande Duitse miljardair zit mogelijk ondergedoken in Rusland
Karl-Erivan Haub, een van de rijkste Duitsers, verdween ruim vijf jaar geleden tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Nieuwe aanwijzingen leiden naar Rusland. De grote vraag: leeft hij nog? -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’