Volledig scherm
Azzedine C. spreekt tijdens een IS-demonstratie in Den Haag © anp

'Inzamelactie voor familie jihadisten'

De jihadistische beweging in Nederland en België onderhoudt de gezinnen van jihadisten die in Syrië, Irak of in de gevangenis zitten. Dat blijkt uit informatie die dagblad Trouw heeft achterhaald via sociale media. Ook is er een website waarop om steun wordt gevraagd.

De meest recente varianten zijn 'Free Aseer' en 'Project A' (Project Aseer), waarbij moslims worden opgeroepen om broeders en zusters te steunen die 'onschuldig' vastzitten. Zij helpen echtgenoten en kinderen met contant geld en boodschappen.

De achtergebleven familie heeft die hulp volgens de jihadisten hard nodig omdat hun uitkeringen zijn gestopt, tegoeden zijn bevroren en advocatenkosten hoog zijn. Hulp gaat bijvoorbeeld naar Oussama C. (alias Abou Yazeed) en het gezin van Azeddine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag. Maar ook is er steun voor de in België vastgehouden leider van Sharia 4Belgium, Fouad Belkacem (alias Abu Imran).

De overheid probeert de jihadisten aan te pakken door hun inkomsten af te knijpen.

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.