Volledig scherm
De Oude Stad in Mosul. © REUTERS

Iraaks leger bestormt laatste ‘IS-wijk’ in Mosul

UpdateIraakse troepen zijn sinds vanochtend in gevecht met strijders van Islamitische Staat om de Oude Stad van Mosul. De historische wijk is het laatste district in de Noord-Iraakse stad dat veroverd moet worden op IS. Dat hebben legerofficials bekendgemaakt.

Volledig scherm
Abu Bakr al-Baghdadi In Mosul op archiefbeeld. © REUTERS

De bevrijding van de Oude Stad van Mosul zal een enorme slag zijn de terreurgroep. In deze wijk staat de al-Nuri-moskee waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het kalifaat in Irak en Syrië uitriep. Abu Bakr al-Baghdadi kwam volgens het Russische ministerie van Defensie mogelijk eind vorige maand om bij een bombardement op de Syrische stad Raqqa.

In de Oude Stad van Mosul wonen zo'n 100.000 mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden. De wijk is een wirwar van kronkelige straatjes waar de huizen vaak een voor een veroverd moeten worden. De jihadisten proberen de oprukkende troepen met onder meer boobytraps, zelfmoordaanslagen, scherpschutters en mortieraanvallen op afstand te houden.

Menselijk schild

Het Iraaks leger schat dat zich hooguit nog zo'n driehonderd IS-strijders in Mosul bevinden. Aan het begin van de slag om de stad waren dat er nog zo'n zesduizend. Scherpschutters van IS hebben het gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten. Volgens de VN gebruikt IS burgers als menselijk schild. Hun aanwezigheid compliceert de militaire operatie. ,,We proberen erg voorzichtig te zijn en alleen lichte en middelzware wapens te gebruiken om burgerslachtoffers te voorkomen'', zegt een andere officier van de antiterreureenheid CTS tegen Iraakse media.

Toch vrezen hulporganisaties voor het lot van de achtergebleven burgers. ,,Dit zal een beangstigende tijd zijn voor de circa honderdduizend mensen die vastzitten in de Oude Stad'', concludeerde het IRC (International Rescue Committee). ,,Ze lopen het risico terecht te komen in de zware straatgevechten die nog gaan komen.''