Iraanse man (27) viert uitschakeling WK en wordt ‘doodgeschoten door politie’, voetballer in shock
In Iran is een jonge man doodgeschoten door Iraanse ordetroepen toen hij de uitschakeling van zijn land op het WK voetbal in Qatar op straat wilde vieren, melden internationale mensenrechtenorganisaties. Het dodelijke slachtoffer is de 27-jarige Mehran Samak, een goede bekende van één van de basisspelers van het Iraanse elftal. ,,Op een dag zullen de maskers vallen”, schrijft international Saeid Ezatolahi op Instagram.
Iran werd uitgeschakeld na een 1-0-verlies tegen de Verenigde Staten, waarmee een einde kwam aan het voetbalavontuur in Qatar. Enkele momenten na het laatste fluitsignaal vierden verschillende Iraniërs feest in het stadion, maar ook in Iraanse steden. Beelden op sociale media tonen mensen die dansen, toeteren, scanderen en fluiten. ,,Ik ben blij. Het is de regering die verliest van het volk”, vertelde een anonieme getuige van de festiviteiten aan de Amerikaanse tv-zender CNN.
Veel Iraniërs weigeren het nationale voetbalelftal te steunen als deel van hun protest tegen de tirannieke overheid. In het door westerse sancties getroffen land vinden sinds half september massale betogingen plaats voor vrouwenrechten, etnische bevolkingsgroepen, mensenrechten en betere economische omstandigheden. Mensen strijden er bovendien tégen het regime van de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid onder leiding van ayatollah Ali Khamenei.
Duizenden mensen zijn ondertussen opgepakt. Volgens officiële cijfers zijn er meer dan 2000 aangeklaagd wegens hun rol in de protesten. Bij de vaak bloedige demonstraties - die in het hele land plaatsvinden - zijn inmiddels circa vierhonderd mensen gedood, stellen mensenrechtengroepen.
Tekst gaat verder onder deze tweet.
In hoofd geschoten
Eén van de slachtoffers is de 27-jarige Mehran Samak. Hij reed toeterend in zijn auto door de straten van Bandar Anzali, een stad aan de kust van de Kaspische Zee, ten noordwesten van Teheran. Daarop werd hij volgens activisten onder vuur genomen door de Iraanse autoriteiten. ,,Samak werd na de nederlaag van het nationale team tegen Amerika direct in het hoofd geschoten door ordetroepen”, stelt de in Oslo gevestigde groep Iran Human Rights (IHR).
Het in New York gevestigde Center for Human Rights in Iran (CHRI) bevestigt het verhaal en publiceert op sociale media een video van de begrafenis van Samak in hoofdstad Teheran. Op de beelden is te horen dat nabestaanden en vrienden ‘dood aan de dicator’ scanderen. De leus, gericht aan de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei, is één van de belangrijkste slagzinnen van de protesten, zo meldt The Guardian.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Bitter verlies
De Iraanse middenvelder Saeid Ezatolahi, die in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten speelde, onthult dat hij Samak kende. Op Instagram plaatste hij een foto van hen samen in een jeugdvoetbalteam. ,,Na het bittere verlies van gisteravond zette het nieuws van je overlijden mijn hart in brand”, schrijft de international. ,,Dit is niet wat onze jeugd verdient. Dit is niet wat ons land verdient.”
Ezatolahi weigerde net als zijn medespelers om bij de eerste wedstrijd mee te zingen met hun volkslied, als signaal naar de overheid. Tegen Wales zongen ze wel weer mee. Volgens CNN waren de spelers gezwicht omdat hun familieleden werden bedreigd met opsluitingen en martelingen.
Diverse demonstraties
Op het WK in Qatar vonden gedurende de wedstrijd diverse demonstraties tegen het Iraanse regime plaats. Zo hield een groep fans in het begin van de tweede helft een bord omhoog waarop de naam van Mahsa Amini geschreven stond. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw kwam om het leven na haar arrestatie door de zedenpolitie half september. Hierop ontstond een golf van betogingen. Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden gearresteerd. Meer dan 2000 mensen zijn aangeklaagd. Enkelen werden al ter dood veroordeeld.
Het veiligheidspersoneel nam de borden van de protesterende supporters in beslag, maar stond hen toe te blijven zitten. Buiten het stadion zagen verslaggevers van Reuters hoe de beveiliging twee mensen achtervolgde. Drie bewakers duwden een man tegen de grond die een T-shirt droeg met de woorden ‘vrouw, leven, vrijheid’, de centrale slagzin van de Iraanse protestbeweging.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Honderden doden
De Iraanse overheid maakte dinsdag pas voor het eerst melding van ruim driehonderd doden bij de golf van protesten tegen het regime. Volgens de autoriteiten zijn, behalve demonstranten, tientallen agenten en militairen om het leven gekomen.
Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps, spreekt over ‘misschien wel meer dan driehonderd martelaren en mensen’, doelend op ordetroepen en betogers.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eén miljoen Congolezen luisteren naar vredestaal paus Franciscus
Een openluchtmis in de Congolese hoofdstad Kinshasa waar meer dan één miljoen mensen op afkwamen. Om te luisteren naar één man: paus Franciscus. Hij riep op tot verzoening in het door geweld geteisterde land. -
met Video
Belgische ouders ‘weigeren ticket te kopen voor zoon’ en laten baby achter op vliegveld
Op de Israëlische Ben Goerion-luchthaven in Tel Aviv zijn twee Belgische ouders opgepakt nadat ze hun baby bij de incheckbalie hadden achtergelaten. Het koppel wilde naar Charleroi vliegen met een vlucht van luchtvaartmaatschappij Ryanair, maar weigerde een vliegticket voor hun zoontje te kopen. De twee Belgen besloten vervolgens de baby in de steek te laten. ,,Alle medewerkers waren geschokt.” -
Uitgeweken Braziliaanse ex-president Bolsonaro wil langer in de Verenigde Staten blijven
De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die een maand geleden naar de Amerikaanse staat Florida uitweek, wil naar verluidt langer in de Verenigde Staten blijven. Volgens een advocatenkantoor heeft hij een visum voor zes maanden aangevraagd. Zijn huidige visum verloopt binnenkort, aldus het juristenbureau AG Immigration. -
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
VS krijgen toegang tot vier extra militaire bases in Filipijnen
Amerikaanse troepen krijgen toegang tot vier extra militaire bases in de Filipijnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra toegang gebeurt in het kader van een pact uit 2014, bekend als EDCA, waardoor Amerikaanse troepen door Filipijnse bases kunnen roteren. Het stelt het Amerikaanse leger ook in staat om defensiematerieel en voorraden op die bases op te slaan.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag.